Anette Sjösten
Anette Sjösten

Få kvinnor i Stockholms förorter får hjälp med klimakterierelaterade besvär.
– Vi har insett att okunskapen om den kvinnliga kroppen är stor, ofta är det saker man inte vågar prata om med närmaste familjen, säger gynekologen Anette Sjösten.

Hon har gedigen erfarenhet av kvinnors besvär, och där inkluderas klimakteriet. Anette Sjösten är bland annat med i Expertrådet för gynekologi och obstetrik i Region Stockholms läkemedelskommitté. 

Klimakteriet kallas ofta för övergångsåldern, den tid i livet när kvinnor vanligtvis i åldern från 45 år och uppåt märker förändringar i livet. Menstrationen upphör, värmevallningar kan förekomma, slemhinnorna blir torra och sköra och humörsvängningar förekommer. Alla kvinnor påverkas olika av detta.

Annons:

Under sitt arbete har Anette Sjösten sett att inköp och förskrivning av lokalt östrogen som används för slid-och urinvägsbesvär, skiljer sig stort mellan olika stadsdelar i Stockholm. Östrogen är ett kvinnligt könshormon vars naturliga nivå i kroppen minskar vid åldrandet. Detta kan leda till besvär som till exempel vallningar, benskörhet och torra slemhinnor i slida och urinrör.

Man kan använda receptfria produkter för att få ett välmående underliv

Anette och två av hennes kollegor startade ett projekt för att sprida information om hur man kan använda receptfria produkter för att få ett välmående underliv.

– Vi jämförde inköp av lokala östrogenprodukter i innerstan med inköp i Stockholms yttre förorter. I förorterna var förbrukningen minimal, men många kvinnor besökte vårdcentralen för besvär som urinvägsinfektioner, urinträngningar, sveda i underlivet eller lågt sittande buksmärtor. Vi funderade på hur vi skulle nå ut till kvinnorna och informera om hur de kan komma till rätta med sina problem.

De började med att besöka vårdcentraler för att informera läkare om klimakteriet. Ganska snart insåg de att läkarnas kunskap om klimakteriet inte var stor, utan de hänvisade ofta patienten vidare till gynekologen eller skrev ut antibiotika mot urinträngningar. Detta var påfrestande för patienter som sökt läkarhjälp för ”ont i magen” när allt som behövdes, i många fall, var en receptfri produkt från apoteket. 

Projektgruppen har gjort en informationsvideo där de förklarar klimakteriet

– Vi har sökt upp personer som har ett nätverk av kvinnor med ursprung utanför Sverige. Sedan har vi träffats i grupper och haft intressanta diskussioner om klimakteriet. Där har vi insett att okunskapen om den kvinnliga kroppen är stor, ofta är det saker man inte vågar prata om med närmaste familjen.

Projektgruppen har gjort en informationsvideo där de förklarar klimakteriet och ger råd. Filmen är på svenska, men den intresserade kan välja att se den med text på somaliska, tigrinja eller arabiska. Det finns också möjlighet att få filmen syntolkad.

– Om man är i 45-50 års åldern, är i klimakteriet eller har slutat menstruera och har besvär från underlivet ska man givetvis söka läkare. Under tiden man väntar på sin tur kan man på apoteket köpa receptfria produkter och se om besvären lindras vid användning. Två bra produkter att använda är Ovesterin och Vagifem.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email