Två bilder, omslaget till en bok och bild på de två författarna.

Tankesmedjan Balans, som drivs av Marcus Larsson och Åsa Plesner, har nyss gett ut boken De gränslösa, på förlaget Korpen. Läs den. Bor du i Sverige så berör den dig. Är du lärare, elev eller förälder till skolbarn kanske du blir rasande. För våra politiker blåser oss. 

Vinstutdelning i skattefinansierad välfärd (vård, omsorg och skola) har länge varit starkt impopulärt bland majoriteten av väljare från vänster i mitten och till höger. Runt 70-80 procent av alla väljare är antingen helt emot vinster eller för en begränsning av vinster. Ändå sker inga lagändringar. ”Då finns skäl att tro att det finns en otillbörlig påverkan”, säger Anna Tyllström, docent och organisationsforskare vid Institutet för framtidsstudier, till Sveriges Radio den 18 augusti 2022, i Sveriges Radio.

Annons:

Politiker har ett uppdrag att representera oss medborgare. Istället representerar de sig själva

Politiker har ett uppdrag att representera oss medborgare. Istället representerar de sig själva. Hoppandes mellan politiska uppdrag och PR-byråer använder de sina kontaktnät för att berika sig själva och varandra. Anna Tyllström, uppskattade att efter valet 2022 skulle tre-fyra hundra personer byta stolar från politiken till PR-uppdrag eller tvärtom. En del filurer jobbar till och med som lobbyister samtidigt som de är politiskt valda. 

Två exempel på detta perversa scenario är: 

1) Socialdemokraten Sandro Wennberg driver företaget Influera PR & kommunikation och jobbar som lobbyist på Nordic Public Affairs samtidigt som han är ledamot i Värmdös kommunfullmäktige. 

2) Liberalen Ludvig Arbin, som är lobbyist på Stratminds med fokus på vårdsektorn och samtidigt är ledamot i Uppsala kommuns socialnämnd och ordförande för socialnämndens individutskott. 

Wennberg och Arbin jobbar alltså – mot betalning för kunders räkning – där de ska påverka sig själva att fatta politiska beslut som deras kunder tjänar på. Samtidigt ska de som politiker representera medborgarna i sina kommuner – hur går det ihop? Det gör det inte. Alls.

Thorstensson har också drivit ett lobbyföretag tillsammans med Kristerssons fru

Nuvarande skolministern Lotta Edholm, Liberal, satt fram tills hon tillträdde regeringen i styrelsen för Tellusgruppen, den koncern som bland annat äger Tellusbarn som driver den skandalomsusade förskolan Torget i Rinkeby, där barnen gick hungriga och lås sattes på kylskåpen? Tellusgruppen äger även skolor under bolaget Tellusskolan.

Statsminister Ulf Kristersson är nära vän med Göran Thorstensson som sitter i styrelsen för Watma, ett friskolebolag med en omsättning på knappt 700 miljoner kronor. Thorstensson har också drivit ett lobbyföretag tillsammans med Kristerssons fru, Birgitta Ed, och tillsammans äger de tre en sommarstuga. I bolagets årsredovisning skriver man att minskad skolpeng för friskolor utgör en risk, men att politisk kompetens i styrelsen ska hantera risken. ”Ulf Kristersson har själv inte bara fingrarna utan hela handen nere i syltburken”, skriver Sven-Eric Liedman om detta i Göteborgsposten den 2 juni 2023.

Sverige är det enda landet i hela världen som tillåter aktiebolag att driva skolor

Sverige är det enda landet i hela världen som tillåter aktiebolag att driva skolor och ta ut hundratals miljoner kronor (1,3 miljarder kronor 2021). Detta är pengar som är tänkta att gå till att tjäna elevernas bästa. Men som försvinner ut i enorma koncerner. Ett fåtal individer roffar åt sig enorma summor. Sveriges världsunika skolsystem har varit på tapeten de senaste två eller tre åren, mycket tack vare en hårt arbetande liten duo som kallar sig Tankesmedjan Balans, helt finansierad av individer (många lärare) som stödjer deras forskning med månatliga donationer. 

”Hur kan det accepteras att vi, som enda land i världen, har ett system där personer kan bli rika på skattefinansierad skolverksamhet samtidigt som utbildningen urholkas och våra barn, på gruppnivå, får sämre utbildning?” frågade Ann-Sofie Johansson i en insändare i VLT den 29 juli. Ja, vilken bra fråga: Hur kan det accepteras?


Magdalena Anderssons regering gav uppdraget till Håkan Sörman, styrelseordförande i Academedia

Utredningar har redan gjorts angående vårt dysfunktionella skolsystem men nu ska ännu en utföras, den här gången om hur statsbudgeten ska fördela pengar. Vem ska leda den utredningen, kanske man frågar sig? Ja, utredningen beställdes av Magdalena Anderssons S-ledda regering. Ida Karkiainen, dåvarande civilminister och nu riksdagsledamot och ordförande i konstitutionsutskottet, gav uppdraget till Håkan Sörman, styrelseordförande i Academedia, en skolkoncern med 14 miljarder kronor i omsättning, som har som mål att dominera skolväsendet i Sverige och som direkt kommer påverkas av denna parlamentariska utrednings slutsatser. 

”Så blåsta kan vi inte vara, väl?”, frågade jag Marcus Larsson. ”Så blåsta är vi”, svarade han kort.

Christopher Pastorella
Bild: Severus Tenenbaum

Print Friendly, PDF & Email