Vissa av oss har levt här i Järva länge och de flesta av oss är trångbodda. Området började byggas på 1970-talet och det största problemet är bristen på bostäder. 

Alla ska ha rätt till en trygg bostad med ett tak och fyra väggar och tillräckligt utrymme för att kunna leva i. De flesta här har många barn och alla familjemedlemmar har inte varsitt rum. Unga vuxna har svårt att få en egen bostad. De får antagligen bo kvar hos sina föräldrar eller flytta bort från Järva.  

Årsmedelinkomsten här i Järva områden är ungefär 240 000 kr per år, vilket blir ungefär 20 000 kr i månaden, enligt Hyresgästföreningens bostadspolitiska program i Järva från 2020

Annons:

I Järva finns flera områden med fastigheter som är slitna, vilket påverkar trivseln för dem som bor där. Utbudet på lägenheter här är begränsat och det leder till bostadsbrist. Nybyggda lägenheter har höga hyror och det blir svårt för människor med låga inkomster att hitta ett stabilt hem. Hyresvärdarna höjer hyrorna även för slitna fastigheter och man frågar sig om alla har rätt till en bostad? Är det värt att betala så mycket pengar för att få kunna bo i en gammal och sliten lägenhet? 

Åtgärder för att fixa problemen kan vara att bygga fler bostäder för att möta efterfrågan. Slitna fastigheter måste renoveras ordentligt, utan att hyran chockhöjs. Det behövs fler statsregleringar för att skapa balans på bostadsmarknaden så att fler människor har råd att leva här och få en stabila levnadsvillkor. Allt detta kan inte bara en person fixa, utan det behövs insatser av kommunen och statliga myndigheter för att det ska bli en förändring. 

Kavan Andersson

Under tre veckor i sommar har en grupp ungdomar i Järva sommarjobbat hos Rädda barnen genom Stockholms stad. Arbetet har gått ut på att lära sig om demokratiska processer, påverkansarbete och rättigheter. De fick också skriva artiklar för Nyhetsbyrån Järva. Det här är en av dem.

Print Friendly, PDF & Email