Fredag kväll i Rinkeby centrum. Flera polisbilar står parkerade på torget och uniformerade poliser rör sig till synes planlöst omkring. Det är anmärkningsvärt och flera personer undrar om något har hänt.

På Polisens presstjänst finns efter helgen ingen information om kvällen. Inget har hänt. Det enda presstalespersonen kan säga är att ”syftet var trygghetsskapande”.

Men några timmar senare, när klockan närmat sig midnatt mellan fredag och lördag verkar något ha hänt ändå. Två män ligger på golvet utanför spärrarna på tunnelbanestationen och hålls nertryckta av ordningsvakter. En av dem vädjar till vakterna att ta det försiktigt. Runt omkring står poliser, SL:s trygghetsvärdar och ännu fler ordningsvakter.

Annons:

Förbipasserande som stannar till för att se vad som pågår blir omedelbart tillsagda att gå därifrån. Ingen får filma, fota eller fråga något. De som inte omedelbart lyder flyttas handgripligen med motiveringen ”du vet inte vad som har hänt”.

Jag frågar Polisen igen på måndagen och insisterar på att något måste det väl vara eftersom två personer uppenbarligen hållits frihetsberövade under ganska dramatiska former.
– Det var något som beskrevs som en trygghetsskapande insats, mer information än så har jag inte, säger pressmänniskan igen.

Anna Nygård

Nyhetsbyrån Järva bevakar allt som händer i Järvaområdet. Inte minst kring den ökade repression som nu genomdrivs i våra förorter. Har du sett, hört eller varit med om något som vi borde skriva om? Kontakta oss på redaktionen@nyhetsbyranjarva.se! Självklart går det bra att vara anonym.

Print Friendly, PDF & Email