Healthy Women anordnade årets första skridskohappening. Ett 30-tal unga kvinnor samlades i helgen för en tjejkväll i Husby Ishall. För vissa var det första gången de provade att åka skridskor.
 – Det är jättekul att alla försöker att åka och för många är det verkligen utanför deras comfort zone, säger Sarah Zitouni, en av ambassadörerna för Healthy Women.

Många kom och de fick låna skridskor på plats i Husby Ishall. Det fanns även en fotograf som gjorde lite korta filmsnuttar för Allmänna Arvsfonden, som sponsrar Healthy Womens aktiviteter. Det strömmade musik ur högtalarna, en discolampa i taket, glada barnskrik i bakgrunden, det bjöds på mackor och varm choklad.

Ung kvinna i hockeyhjälm.Sarah Zitouni bor i Rinkeby och kom för att åka skridskor. Hon pluggar annars upp sina betyg och planerar att fortsätta studera inom medicin.
 – När jag var liten så gick jag några gånger på konståkning, men just från våra områden är det många som inte har råd. Och för min familj blev det för dyrt. Skidskor i sig är inte dyrt, man kan köpa sig några för 200-300 kronor på second hand. 

Många använder sig av hockeymålet som stöd

Hon kommer ihåg att hon och hennes vänner brukade åka skridskor på Spånga IP under skoltiden.
 – Jag kan inte säga att jag är bra på att åka, men jag kan svänga, åka framåt, bakåt och bromsa. Det är bra att folk försöker åka fast de inte vågar. Många använder sig av hockeymålet som stöd och några tog ut några stolar för att luta sig emot.

Sarah har tidigare haft en egen förening som hette Aura Gang Swe.
– Jag har tidigare varit med i en artikel i Nyhetsbyrån Järva. Det var när vi anordnade en loppis i Ungdomens Hus i Rinkeby. Det var en förening för systerskap, aktiviteter och gemenskap. Vi ville bara skapa något för unga tjejer i förorten.

Hon ser det som positivt att hon är en i gänget hos Healthy Women numera.
 – Det är betydelsefullt att det finns en förening som främjar psykisk och fysisk hälsa för kvinnor i alla åldrar. Det är inte så vanligt att kvinnor tar för sig, oavsett vad man kommer ifrån. Men en kvinna som lägger ner tid på sig själv kommer inte ångra sig. Det är viktigt att skapa en bra fysik, säger Sarah Zitouni.

Krista Sirviö

Fakta: Healthy Women är ett nätverk och en sektion i föreningen Kista Sports Club, som jobbar för en förbättrad fysisk och psykisk hälsa. Som medlem blir du delaktig i en gemenskap via regelbundna sammankomster. Medlemskapet är kostnadsfritt och endast för tjejer.

Print Friendly, PDF & Email