Rinkeby torg

När ska Rinkeby torg ta plats i svensk popkultur? Hur gestalta detta unika torg? Var är Järvas Paul McCartney och John Lennon? För vi vet att ni finns och behövs här!

Rinkeby Torg står för mångas nostalgi, men också för några en känsla av en no-go-zon. Hur fånga livet och atmosfären kring Sveriges mest kända torg? Här krävs en Järvas Paul McCartney och John Lennon.

Beatles kom från Liverpool. Därifrån seglade skeppen förr till Afrika efter slavar och med dem till den amerikanska kolonin. Från kolonin återvände skeppen till Liverpool med den bomull och tobak slavarna piskats att plantera och skörda. Värsta slavhandlaren i Liverpool var en James Penny och stan förärade honom förstås en egen gata.

Annons:

Rinkeby Torg är Sveriges mest kända torg i internationella medier

Generationer har på jättelika konserter fallit extatiskt in i Beatles-refrängen: Penny Lane is in my ears and in my eyes. Penny Lane är idag Englands med kända gata i världen. Precis som Rinkeby Torg är Sveriges mest kända torg i internationella medier.

Paul och John berättar om frisören som tar foton på de huvuden som han klippt, om brandmannen som tar skydd mot regn, om bankchefen som aldrig bär överrock, om sjuksystern som säljer vallmoblomman, symbolen för första världskrigets fallna. Experter på Beatles vet att på lokal slang finns det i texten en dold anspelning på sex.

Lyssna och lägg märke till den korta slinga som avslutar varje vers, knorren … very strange : (här 1960-talets the Beatles: eller en äldre Paul McCartney.)

Vad uttrycker Paul och John med detta … very strange? Gatans atmosfär, lustiga scener och människornas nycker och det i en typisk Beatles-ironi. Tänk att just mammas gata fick namnet efter en av kolonialhistoriens värsta slavhandlare!

Liverpool ville 2006 av skam byta namn på Penny Lane, men avstod till slut. Främst av turistskäl, förstås. Namnet Penny Lane kommer för alltid tack vare Beatles att påminna England om landets slavhistoria. Namnet Rinkeby kommer från vikingarna. Varför berättar ingen att svennarna för tusen år sedan satt i ring på torget och bestämde vilka som kommande vår skulle segla österut och plundra, våldta och bränna.

TV-gäng från USA, Europa, ja, ända från Australien, reser till Stockholm för att rapportera om Rinkeby Torg

TV-gäng från USA, Europa, ja, ända från Australien, alla reser de till Stockholm för att rapportera om Rinkeby Torg. Idag vet vi att flera betalat killar för lite ”action” på bild. Flitigast att guida TV-gäng och högerpopulister är tidigare biträdande rektor på Hjulstaskolan och högerpopulismens mediaperson Jan Sjunnesson. Själv sminkade han sig härom året och låtsades leda ett Pride-tåg på Järva. Rinkebyborna skrattade ut honom och det tiotalet vettskrämda som var med honom. Som försök till provokation… very strange..

DN-Sthlm åker regelbundet ut till Rinkeby Torg – senast vid torgets 50-års fest. I år har DN-Sthlm i minst tre reportage stort och tydligt angett andelen invandrare till 91,8 procent. Siffran saknar varje sociologisk substans, men den kittlar och skrämmer behagligt. Med DNs definition på invandrare ökar med nästan varje nyfödd på Danderyds sjukhus från Rinkeby invandringen … very strange.

Siffran 91,8 procent är förstås ett oslagbart världsrekord i ”invandring” på en enda ort. Rinkebys ”starke man” Ole-Jörgen Persson kunde med den siffran komma med i Guinness rekordbok. En bättre idé var att Stadsdelsnämnden ansökte att Rinkeby Torg togs upp på Unescos lista över kulturella världsarv.

Också Trump har fantiserat om Rinkeby Torg som ”krigszon”

På Flashback pekas Rinkeby ut som en krigszon. Någon enstaka röst invänder, här gör ”Libertarismus” det:
Jag har varit i Rinkeby flera gånger. Ingenting extraordinärt hände, jag såg inga bomber explodera och jag såg inga skjutningar. Faktum var att ingenting hände. På vilket sätt är detta en krigszon?

Också Trump har fantiserat om Rinkeby Torg som ”krigszon”. På ett massmöte bygger han med gester och röst i falsett upp stämningen: ”When you look at what’s happening last night in Sweden—Sweden! Who would believe this? Sweden! They took in large numbers; they’re having problems like they never thought possible.” Trump hade kvällen innan sett på FOX-TV ett reportage från Rinkeby Torg baserat på fejkdata.

Nu har Nyhetsbyrån Järva flyttat in i Folket Hus vid Rinkeby Torg. Kan Järvas språkrör på detta sätt inspirera till att torget får sin rättmätiga plats i popkulturen? Bara att hoppas!

Karl-Gustav Köhler
Bilder: Alexander Assal
Print Friendly, PDF & Email