Folk fryser och lider i lägenheterna eftersom Hembla snålar med värmen. Många barn och vuxna sover med kläder på för att kunna hålla värmen. Hembla tycker att det kostar för mycket att folk ska ha det varmt i lägenheterna. Om de höjer värmen så minskar de sin vinst. Därför protesterade vi mot detta utanför Hemblas kontor igår.

Under gårdagens protest tejpade vi upp kläder på Hemblas kontor som en symbol för att folk fryser och har därför extrakläder på sig hemma. Hemblapersonal var i lokalen men vågade inte komma ut och prata med hyresgästerna som fryser.

En granskning visar att Hembla under en femårsperiod niodubblade sin vinst före skatt. Uppvärmningskostnaden för ett antal år sedan var ca 10 000 kr per år och lägenhet för fjärrvärme. Det skulle inte vara några som helst problem för Hembla att höja värmen till en dräglig nivå. Ett annat problem är att Hembla inte underhåller husen vilket gör att det blåser in kall luft, och när de renoverat så har de ändå inte löst problemet.

Annons:

Du ska bara betala halva hyran om det är 16 grader

Rekommendationerna från Socialstyrelsen säger att lägenhetstemperaturen ska ligga mellan 20 och 24 grader och inte långvarigt understiga 18 grader då det kan utgöra en risk för hälsan. I en bostadslägenhets lägsta godtagbara standard ingår det att den är försedd med kontinuerlig uppvärmning.

För den tid lägenheten är för kall man rätt till nedsättning av hyran. Tiden som man har rätt till nedsatt hyra börjar löpa från den dagen man anmälde att det är för kallt till Hembla har löst problemet. Man kan inte få nedsatt hyra om man anmäler efter att problemet är löst. Det är därför viktigt att anmäla direkt och direkt kräva att hyran sänks på grund av felet. Om det är 16 grader ska du bara betala halva hyran tills det är löst.

Anmäl kylan till kommunen och Hyresnämnden

Om din hyresvärd inte går med på att höja temperaturen kan man vända sig till kommunens miljöförvaltning som kan ställa krav på fastighetsägaren att kontrollera temperaturen och åtgärda problemet Man bör också ansöka till hyresnämnden att hyresvärden ska tvingas att åtgärda problemet så att lägenheten uppnår lägsta godkända standard.

Ort till ort – Husby
Print Friendly, PDF & Email