Rinkeby Run gör SM-debut

Nyheter/Sport

“Löpning är alla idrotters moder”. Så låter ett gammalt persiskt ordspråk som nog Mohammad Reza gärna skriver under på. För några år sen flyttade han till Sverige från Iran och i lördags knäckte han det unga stjärnskottet Emil Millán de la Oliva, 19 år i kampen om guldet.

Mohammad lämnade Iran ungefär samtidigt som Emil lämnade rappen, men de möts ganska sällan. Mohammad tävlar normalt på kortare distanser än Emil. Så är det i Terräng-SM. Där möts de bästa löparna på 800m, 1500m, 3000m hinder, 5000m, 10 000m, halvmarathon och marathon. Nästan alla är här. Därför är just Terräng-SM ett väldigt bra mått på var man egentligen står i konkurrensen. Om man är femma i Terräng-SM, då är man femten bäst i Sverige. Man skulle kunna kalla terränglöpningen för “alla löpgrenars moder”.

Nu vet de hur långt de är efter toppen


Därför var det kul att löparna från Rinkeby Run kom på 13e plats (Johanna Granhällen i flickor 19 år), 22a plats (Jonis Serry i pojkar 16 år), 33a (Iannis Constantin i pojkar 19 år) och 35a (Jonathan Cederlund i pojkar 19 år). Dessutom kom Yusuf Abdirahim på 22a plats i pojkar 15 år.
Yusuf är från Rinkeby men tävlar för Tureberg.

Nu vet de hur långt de är efter toppen, och hur många konkurrenter de har mellan sig och medaljerna. Det kan ge en känsla av onåbarhet, men åtminstone Iannis och Jonis blev bara ännu mer sporrade. Det visade de genom att delta i det vanliga söndagspasset “söndagsbussen” på trötta ben, bara några timmar efter Terräng-SM.

Mårten Westberg,
tränare i Rinkeby Run

 

Print Friendly, PDF & Email