barn dansar på scen i indiska dräkter

På lördagen var det final för firandet av Rinkebys 50-årsjubileum som har pågått sedan årets början. Uppträdandena avlöste varandra på torget och solen sken över byn hela dagen.

Först på scen var stadsdelens ordförande Ole-Jörgen Persson (M) som läste innantill om mångfalden i Rinkeby. Efteråt klippte han med viss möda ett tjockt blågult band som markerade starten på firandet. En blåsorkester spelade fanfarer från gallerians tak och duvorna tog plats runt torget för att vara med på festen. Konfrencier under dagen var operasångerskan Charlotta Huldt som kanske inte hade sin publik på plats, men det hade de andra som uppträdde.

Många jobbade hårt för att göra Rinkebys 50-årskalas minnesvärt

En grupp barn från Askebyskolans tredjeklass sjöng flera sånger, bland annat Rinkebysången som skrivits av barn på förskolor i området tillsammans med bandet Orkester pop. Flera dansgrupper deltog och visade upp olika dansstilar, bollywooddans, indisk och grekisk folkdans och den somaliske sångaren Dahir Indho Jaceyl fick torget att gunga och klappa händerna.

Det var många som jobbade hårt för att göra Rinkebys 50-årskalas minnesvärt. Inne i gallerian köade barnen för ansiktsmålning och ballonger och författaren Gunilla Lundgren signerade sin Rinkebybok. En jonglör som såg ut att frysa ordentligt i sin röda kostym underhöll på torget och i olika tält fanns mat och kaffe. Fastighetsbolaget Fastpartner hade låtit göra bakelser med jubileumsloggan på som såldes till förmån för SOS Barnbyar.

Stämningen var god, men flera som bott länge i Rinkeby kunde inte låta bli att minnas och jämföra med Rinkebyfestivalen, för den var något helt annat.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Annons: