Redan klockan tio på förmiddagen startade programmet med flera aktiviteter anpassade för barn och unga. Där fanns workshops för att både skriva och illustrera, och även en exklusiv möjlighet att klä ut sig. Programmet för vuxna pågår hela kvällen.

I Biblioteket fanns personal från Poesifabriken.
– Vår verksamhet består i att vi har workshops för barn i åldern från förskola till gymnasiet. En workshop kan börja med en introduktion där vi förklarar vad poesi är. Ofta har vi ett ämne som barnen får tänka kring och formulera i text eller bild, sade Elin Bengtsson, som för dagen ledde verksamheten i Biblioteket.

Barnen ska känna konstnärlig frihet och kunna skriva som de vill, bara de har respekt mot andra. Vid tidigare tillfällen har teman varit till exempel framtiden, vänskap eller miljö.

Annons:

– Att jobba för Poesifabriken är ett extrajobb som jag tycker om. Till vardags utbildar jag mig till litteraturvetare, men jobbar med barnen så ofta det behövs och passar mitt schema, sade Elin.

På entréplan i Folkets Hus hade Kungliga Operan fyllt ett rum med scenkläder. Här fanns möjlighet för barn att prova alla sorters kläder som använts i olika föreställningar.  Det fanns möjlighet att förvandla sig till monster, balettdansös eller kossa för att nämna några, men det var bara den egna fantasin som satte stopp för vad man ville föreställa.

Netta visar en dräkt som är mer än 50 år gammal

– Kläderna som vi har med oss har varit med i många föreställningar innan de kasseras och används i vår pedagogiska verksamhet. Vi har ofta olika arrangemang för skolklasser. Vi kan sätta ihop ett program som passar guppens önskemål. Det är ofta visning av Operan och klädförrådet. Den kostym jag håller i handen användes första gången 1971 i föreställningen Rosenkavaljeren, sade Netta Frister Aaron, som är pedagog vid Kungliga Operan.

Det är föreläsningar, workshops och författarbesök

Tioåringarna Amelia och Julia hittade direkt högklackade skor som passade dem. Resten av kläderna var svåra att välja ut. Skulle de bli skurkar eller bara klä upp sig i fina klänningar?

Det var föreläsningar, workshops och författarbesök i många av Folkets Hus lokaler. Barnen verkade uppskatta utbudet med möjligheten att prova på många aktiviteter under dagen.

Under eftermiddagen och kvällen är programmet inriktat på den vuxna publiken. Inte förrän klockan 22 är det slut.

Monica Jansson

Amelia och June hade svårt att bestämma sig för kläder
Tjuren Rayan
Print Friendly, PDF & Email
Annons: