Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Under gårdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en gemensam pressträff. Socialminister Lena Hallengren gav då besked om att restriktionerna förlängs i två veckor, men att kulmen av smittspridningen kan nås inom kort.

Igår onsdag höll socialminister Lena Hallengren tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Lena Hallengren meddelade att med anledning av den rådande smittspridningen är trycket på vården och äldreomsorgen högt, och samma gäller för sjukfrånvaron inom flera olika samhällskritiska branscher.

Annons:

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på smittspridningen och givet det höga antalet fall så behövs den bromsen ännu en tid. Rycker vi den för snabbt riskerar vi ett allvarligt bakslag mot samhällets grundläggande funktioner, sade hon onsdagens digitala pressträff.

Allt fler tar sin tredje dos vaccin vilket stärker skyddet mot svår sjukdom och minskar smittspridningen

Därför förlängs de nuvarande restriktionerna i två veckor. Lena Hallengren påpekade dessutom att täckningsgraden för den tredje vaccindosen måste öka, inte minst i åldersgruppen 50-65 år. Men trots detta kan restriktionerna snart komma att avvecklas.

– Vi ser samtidigt att omikronvarianten innebär ofta en mildare sjukdom för den enskilde, och vi ser att allt fler tar sin tredje dos vaccin vilket stärker skyddet mot svår sjukdom och minskar smittspridningen. Därför når vi inom kort kulmen på den pågående smittvågen enligt Folkhälsomyndighetens scenarier, sade Lena Hallengren.

Det är minst en halv miljon människor i veckan som insjuknar i covid-19

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell sade också under pressträffen att kulmen kommer någon av de närmaste veckorna, men betonade den extrema smittspridningen som just nu pågår i samhället.

– Vår bedömning är att det, under denna period av extremt hög smittspridning, är minst en halv miljon människor i veckan som insjuknar i covid-19.

Om läget stabiliseras kommer alltså merparten av restriktionerna att avvecklas från och med den 9 februari.

Eleni Terzitane
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Print Friendly, PDF & Email