Gul förskola i solnedgång

Turbulensen inom förskolan i Rinkeby-Kista fortsätter. Två rektorer och en biträdande rektor har slutat. Två nya rektorer, båda ursprungligen från den privata förskolesektorn, har anställts.

Efter sammanträdet i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd i november avgick den första rektorn. Föräldrar, som har barn på den förskolan i Rinkeby östra där rektorn arbetade, kritiserade verksamheten mycket hårt under mötet.

”Kim kastade henne under bussen”

Avdelningschefen Kim Lagerquist lyssnade på kritiken, beklagade allt som hänt och menade att rektorn hade allt ansvar. ”Kim kastade henne under bussen”, som en före detta anställd sade efteråt. Den utpekade rektorn sjukskrev sig omedelbart, sade upp sig och lämnade in sin telefon redan dagen därpå.

Den tjänsten har tillsatts utan att utlysas, inte ens internt. Det är ett förfarande som är ovanligt, men tillåtet, inom kommunal verksamhet. Den tillträdande rektorn kommer senast från en stadsdel i södra Stockholm, men har arbetat som förskollärare, och sedan som rektor, på Tellusbarn, tidigare Hälsans förskola, i Rinkeby mellan 2014-2016.

Hon hade fått en tjänst hon inte kunde tacka nej till

En biträdande rektor, även hon i Rinkeby östra, har också kritiserats hårt av föräldrar och före detta anställda. Hon sjukskrev sig sedan Kim Lagerquist varit ute på ett APT-möte i östra och lagt ansvaret för föräldrarnas missnöje på rektorn. Hon sjukskrev sig för att efter en tid meddela att hon hade fått ”en tjänst hon inte kunde tacka nej till”.

En uppskattad rektor i Rinkeby västra avslutade också sin tjänst vid årsskiftet. Att hon skulle sluta var känt långt innan Nyhetsbyrån Järva började skriva om problemen i stadsdelen. Hennes tjänst utlystes och har nu tillsatts av en rektor som kommer direkt från den privata koncernen Pysslingen.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email