Tre poliser står i ett dramatiskt ljus och tittar in i kameran. Längst fram står Rissa, bakom henne två manliga kolleger.
Bild: Daniel Riley, TV4

Jag tittar på andra programmet i rent studiesyfte. Det handlar om poliserna Rissa, Michael och Rickard som arbetar i Järva. Det känns som om jag borde se åtminstone ett avsnitt. Och det är precis så illa som jag befarade.

De första scenerna är dramatiska. Utryckning bland husen i Husby sommaren 2023, på en innergård ligger två skottskadade unga män. Dramaturgiskt tacksamt, såklart, mycket blod som ingående filmas. I texterna på TV4:s hemsida står det att de ”försöker rädda livet på två unga män”. Det framgår inte att båda tack och lov överlevde och att polisen i sin egen rapportering, då när det hände, skrev att det inte handlade om några livshotande skador.

’Förr eller senare blir de skjutna’


Det blodiga scenerna i inledningen återkommer senare i programmet mer ingående. När poliserna tagit hand om de skottskadade och fått iväg dem i ambulans säger en av dem, så medveten om att detta kommer att visas i teve ”det här är vår verklighet och vår vardag”. ”Det känns som en vanlig dag”, säger Rissa. Hennes kollega konstaterar att ”förr eller senare blir de skjutna”. Och så slutklämmen, då kommer skämskudden fram: ”Vi är poliser, vi ger aldrig upp.”

Rissa, polisen som är välbekant i Rinkeby, gör också hembesök. Hon är hos en familj där mamman är orolig för sonen, som hamnat i dåligt sällskap. Det är enda gången jag känner något slags sympati för henne och hennes arbete. Hon konstaterar att ”när samhället försvinner är det bara polisen som är kvar”. Så kan det säkert kännas. Men hon kan i samma program säga ”man ska inte dalta med folk”, hon är minsann ”fostrad av nunnor” och vet tydligen att ”hårda tag” är rätta vägen.

Annons:

Hela upplägget i programmet är att öka dramatiken; det filmas med skakig handkamera, korsklippt med nyhetsinslag och rubriker om gängkrig och död. Men tydligen räcker inte verkligheten till ändå, för ett avsnitt dramatiseras med hjälp av statister. Det är riktigt uselt.

Det handlar mest om hur poliserna går runt och trycker upp unga män mot husväggar

För vardagen i våldsvågen, i alla fall i avsnitt två, handlar mest om hur poliserna går runt och trycker upp unga män mot husväggar och plockar av dem vad de har i fickorna. En av grabbarna bär en jacka av ett dyrt märke, trots att han har skulder. En av poliserna ringer direkt till kronofogden och får på stående fot rätt att plocka av grabben jackan.

Jag vill bara understryka att jag inte tycker det är okej att unga tar droger, utan sörjer att så många röker bort både förnuft och förstånd. Eller drar i sig lustgas och riskerar bli skadade för livet. Skjutningar, explosioner och gängvåld är ett stort samhällsproblem, men det här polisarbetet är knappast brottsförebyggande. Kanske kallar polisen det för ”trygghetsskapande åtgärder”? Nej, det är rena trakasserier. Undrar hur många de var tvungna att muddra innan de fick ihop tillräckligt med droger för att det skulle hålla i filmen?

Alla fördomar om orten förstärks, drogerna flödar och blodet flyter

Varför görs en sådan här serie? Varför ställer polisen upp? De verkar så mediekåta att det är genant. Ska de bli Rissa och Rickard med hela svenska folket nu? Det här är en serie som passar mycket väl in i det repressiva samhälle som vi numera lever. Alla fördomar om orten förstärks, drogerna flödar och blodet flyter. Inget tyder på att Järva hade ett lugnt år 2023, trots att dödsskjutningarna i övriga landet var rekordmånga. Nej, den här serien förstärker den stigmatisering av orten som pågått så länge. Den ger skjuts åt tidöpartiernas politik, och får folk att tro att Järva är ett ställe man inte kan besöka, än mindre bo i. Som en av poliserna säger: ”Det här är inte Sverige, här gör man lite som man vill”.

Poliserna i våldsvågen är en bedrövlig serie. Må den falla i glömska. Jag tittar på andra avsnittet på ”vanlig” teve och för första gången någonsin upplever jag reklamavbrotten som en befrielse.

Kerstin Gustafsson Figueroa

P.S. Den som verkligen vill se något värdefullt från Järva bör istället kolla på serien Välkommen hem, om fotbollsklubben Rinkeby United. En riktigt bra dokumentärserie som sjönk som en sten och snabbt flyttades från kanalen TV4 till TV4 play. Tittarna ville inte se en teveserie som gav en nyanserad bild av orten. Nej, det verkar som om alldeles för många hellre vill få sina fördomar bekräftade. D.S.

Print Friendly, PDF & Email