Lustgastub på gräsmatta

Nya lagar med alla möjliga inskränkningar av medborgarnas frihet duggar tätt, men när kommer förbudet mot att sälja lustgas i berusningssyfte? En statlig utredning är tillsatt men det ser ut att ta tid att utreda.

I mitt bostadsområde finns en butik, som verkar förse kunder från många närliggande områden som till exempel Bromma, Solna, Ursvik och Järva med lustgas. 

Merparten av dem är tonåringar, som helt öppet gående mitt på gatan eller sittande på busshållplatsen missbrukar gasen genom att antingen fylla ballonger med gas och inhalera från ballongen, eller inhalera direkt ur tuben.

Annons:

Vi plockar tomma gastuber ur rabatterna, vi ringer ambulans när vi hittar okontaktbara individer

Men man ser även dem som för länge sedan har vuxit ur etiketten “unga vuxna”, sitta i sina bilar utanför butiken, på förarplats, och dra några ballonger innan de kör iväg. Kvinnor som män, i allt från skruttiga till lyxiga privatbilar eller i firmabilar med tydlig logga. 

För oss boende i området har detta blivit ett problem som vi hela tiden måste parera, både praktiskt och känslomässigt. Vi plockar tomma gastuber ur rabatterna, vi ringer ambulans när vi hittar okontaktbara individer vid våra portar, och ibland visar vi civilkurage och kör bestämt bort gäng som satt sig vid våra hus för att dra ballonger efter skoldagens slut i väntan på bussen hem. 

Ett gym som ligger vägg i vägg med butiken har problem med att folk smiter in och låser in sig på toaletten med gasflaskor. Flera gånger har personalen tvingats ringa både polis och ambulans för att någon har spårat ur fullständigt därinne. 

Inte mycket party i att ligga ensam och medvetslös i en källartrappa

En jättekul partydrog har några jag talat med hävdat.
Men inte mycket party i att ligga ensam och medvetslös i en källartrappa en fredagseftermiddag, tills ambulans tillkallas för att plocka upp en.
Det är bara oerhört deppigt och tragiskt, och kan faktiskt också vara livsfarligt. 

Det är något djupt oroande i att se hur det här missbruket eskalerar, och hur öppet det sker. Inte ens de allra yngsta eller de som sitter i sina firmabilar smyger med vad de gör.


Mycket oroad förälder

Här kan du läsa mer om hur bruket av lustgas ger flera olika skador. Information finns bland annat från Polisen, Folkhälsomyndigheten och 1177.se.

Print Friendly, PDF & Email