Regeringen har godkänt all aktivitet utomhus som sker med avstånd. Det är ett mycket viktigt besked för Järva. Därför kan bland annat Rinkeby Run nu anordna en rad utomhusaktiviteter som skid- och skridskoåkning. 

Efter att Järva drabbats hårt av covid-19 har de flesta verkligen följt regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att stanna hemma. Därför är risken stor att konditionen är sämre än någonsin och därför är det viktigt att det finns aktiviteter som äger rum utomhus med avstånd.

En sådan aktivitet är Fahyma Alnablsis stavgång från Tensta Konsthall klockan elva varje lördag. Tidigare började den med fika inne på konsthallen. Nu är samlingen istället utanför konsthallen. Fahyma kommer ut med stavar till alla deltagare och fem minuter över elva går gruppen iväg. Stavgång är en aktivitet som passar tolvåringar lika bra som hundraåringar.

”Söndagsbussen” passar alla som klarar att springa 3 kilometer i sträck utan att stanna

En annan öppen aktivitet är Rinkeby Runs ”Söndagsbuss” som inte alls är någon buss. Det är en löpning som startar på gårdsplanen i Akalla by klockan ett varje söndag. Därifrån springer gruppen sakta till Tensta Tower. Den som vill haka på i Tensta kan göra det tjugo över ett.
Sen springer gruppen vidare till Rinkeby torg. Den som vill börja i Rinkeby möter upp gruppen vid fontänen kvart i två. Nästa stopp är Spånga IP klockan två. Där springer man intervaller. ”Söndagsbussen” passar alla som klarar att springa 3 kilometer i sträck utan att stanna.

I jul kommer en tredje ”corona-korrekt” aktivitet – skidor och skridskor på Spånga IP varje dag mellan tolv och fyra. Under sportlovet 2019 testade Rinkeby Run och Spånga Bromsten Bandy att samarbeta för att anordna skidåkning och skridskoåkning. Det gladde många föräldrar. Då kunde barnen växla fram och tillbaka mellan skidor och skridskor samtidigt som föräldrarna såg sina barn hela tiden. Det gjorde att föräldrarna kände sig trygga samtidigt som barnen hade roligt.

Under jullovet i år är det Stockholms Ishockeyförbund och Rinkeby Run som samverkar, med stöd av Spånga Hockey och Spånga Bromsten Bandy, Skidförbundet Alla på snö och Bauis Skidskola. Arrangörerna ber alla som planerar att komma till Spånga IP att maila eller ringa för att förvarna om/när/hur många som kommer. 

Även om det just nu är fritt fram för aktiviter utomhus med avstånd, som ju både skridskor och skidor är, måste det ändå hållas på en lagom nivå. Regeringens rekommendationer kan ändras när som helst. Begränsningen avser dels hur många som kan sätta på sig skidor och skridskor samtidigt, (även det sker utomhus), men framför allt hur många som kan gå på toa samtidigt.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email