Nu i helgen har många svenska muslimer börjat fasta, precis som Valentina Staffansson och Siham Gureege. Det är då månaden ramadan infaller, som är den nionde månaden i den islamiska kalendern.

Under denna heliga månad avstår muslimer från mat, dryck och sex från gryning till solnedgång. Fastan pågår i 29 till 30 dagar och tillhör en av islams fem viktiga pelare.

Valentina Staffansson, som till vardags arbetar som utredare på Försäkringskassan, tycker att månaden ramadan är speciell. För henne är det en månad där hon kan komma närmare Gud.
– Det är en tid då jag får chansen att starta om och korrigera – och lägga om min relation till Gud, säger hon.

Den ger en välbehövd boost 

Det är denna förväntan som gör att hon ser fram emot denna månad allra mest. Hon får medhåll av barnmorskan Siham Gureege, som menar att ramadan verkligen känns som en omstartsknapp.
– Den ger en välbehövd boost. En nytändning som ger tillräckligt andligt krut så att man orkar hålla ut resten av året, säger hon.

De andliga föresatserna under denna månad är av lika stor betydelse, när vi avstår från mat och dryck skall vi även avstå från ont prat, förrädiska avsikter och eftersträva ärlighet i alla våra förehavanden. Något vi uppmuntras att göra under årets alla dagar, men som får en förstärkt betydelse under denna tid. Det gäller att vara tydlig med vad man eftersträvar och vill uppnå under dessa 30 dagar.

Siham ser fram emot möjligheten att ta tag i sin tro, ge sig själv möjligheten att läsa mycket i koranen.
– Jag är inte en som skriver ned saker, men jag tänker mycket kring vad jag vill uppnå. Just i år vill jag läsa mycket ur koranen och memorera några kapitel, säger hon.

Jag önskar, att jag kunde skala bort allting annat, pausa skärmar och tv-serier 

Koranen har en särskild plats denna månad då vi muslimer tror att det var just under ramadan som koranen först uppenbarades till profeten.

– Jag önskar, att jag kunde skala bort allting annat, pausa skärmar, tv-serier och fokusera mer på att läsa koranen, be mer med en god avsikt, ren avsikt, det skulle jag vilja ge till mig själv, säger Valentina.

Under ramadan börjar fastan vid gryningen och här är seden att man intar en lätt måltid som heter suhur, detta var något profeten rekommenderade och brukade göra. Fastan bryts när solen gått ned och detta första mål heter iftar, och även här är rekommendationen att bryta fastan med vatten och dadlar i enlighet med profetens tradition.

– Jag ser fram emot att sitta med mitt kaffe och om grannarna har kommit med sanbusa, säger Valentina, som inte är så mycket för mat.

Hos Valentina väcker ramadan även blandade känslor, som ensamstående som arbetar heltid och som har hand om barnen, känner hon att det finns en oro hur hon kommer klara av omställningen i vardagen. För det är viktigt för henne att göra en stor grej av månaden för barnen, så det kräver en del förberedelser.

– Det är mycket jobb som går ut på att uppleva ramadan tillsammans med barnen. Vilket också är jättemysigt, det betyder att vi får hänga mer, mer kvalitativ tid tillsammans och fasta rutiner varje dag, säger Valentina.

Vardagen fortsätter trots ramadan

Siham känner att hon ibland får kämpa med att räcka till, att hinna ge tron mer tid.
– Jag vill ta tag i att studera Islam och förmedla det till mina barn, men när man jobbat åtta timmar, inte ätit något och måste hinna med läxorna, är det svårt. Vardagen fortsätter trots ramadan och då gäller det att hitta sina knep, säger hon.

Förra året hittade hon ett svenskt program på youtube som barnen kunde titta på i några minuter varje kväll, de kunde lyssna och läsa med till recitationen av koranen.
– Det hjälpte oss, och mig framför allt, att få in mer tro i vardagen, säger hon.

Under ramadan förstärks gemenskapen, glädjen i att bryta bröd med andra, att sitta i ett sammanhang där man är av betydelse och väntad på , ger så mycket för måendet och känslan av lycka. Detta är speciellt viktigt när man i Sverige som muslim känner att man inte riktigt får höra till.

– Det är en härlig känsla att be tillsammans och det är något jag försöker få till i min planering, åtminstone de sista tio dagarna av ramadan säger Siham.

Framför allt under helgerna brukar de se till att komma iväg till moskén hela familjen.
– Då gör det inget om det blir sent, vi försöker sova ut på helgen, säger hon.

För mig blir det årets ensammaste tid

Gemenskapen är nog det som de flesta muslimer ser mest framemot under ramadan, men tyvärr är det inte något som alla har tillgång till. Ensamhushållen och konvertiter är särskilt utsatta under denna tid.

– Det är en tid för gemenskap och familj, men för mig blir det årets ensammaste tid, säger Valentina.

Något som jag kan känna igen lite från mitt eget liv som ensamstående. Den där känslan av tomhet efter man lagt barnen och inte har någon annan vuxen att dela brödet och samvaron med.

– Mina föräldrar är inte muslimer, säger Valentina, som har varit muslim i 16 år.

Valentina är från en svensk-samisk familj och bor i Hjulsta med sina fyra barn. Hon är en aktiv själ och har på senare år anordnat sammankomster och iftar-kvällar för svenska konvertiter. En vilja att ge nya muslimska kvinnor ett tryggt och stärkande sammanhang, samt en hjälp mot isoleringen och ensamheten som ofta kan följa på att välja islam i Sverige.

Det är viktigt att bli sedd och förstådd

Det får mig att fundera lite över hur obetydlig denna för oss så viktiga, månad är i ute i det svenska samhället. Det samhälle som vi gemensamt bidrar till. Även om det med åren och över tid har blivit bättre uppmärksammas det alltför sällan med goda avsikter.

Valentina tycker det är viktigt att bli sedd som muslim, utan att det blir en stor grej.
– För det är viktigt att bli sedd och förstådd, det gör mycket för välbefinnandet.

De senaste två åren med pandemin har även visat oss vad ensamhet och isolering gör med oss alla. Människors fysiska och psykiska hälsa har påverkats.

– Jag känner att den här känslan av lugn och frid som ramadan ger mig, är något som har varit av betydelse i dessa svåra stressade tider. Ramadan har varit en viktig respit och ett stöd i att få varva ned och gå inåt och koppla an till Gud, säger Siham.

Farton Hashi
Print Friendly, PDF & Email