Markku Huovila har skrivit en bok om sina 40 år i Tensta. I Tensta med tiden handlar om hur stadsdelen har utvecklats och förändrats under åren han bott där.
– Jag har bott i Tensta sedan 1978, i samma lägenhet hela tiden.

När boken presenterades var det fullsatt på Tensta konsthall. Örjan Hultén inledde på saxofon och sedan blev Markku intervjuad av en reporter från Sveriges Radio. Markku är konstnär, serietecknare och har illustrerat barnböcker. Men nu en bok om Tensta.

Idag hör man sällan finska.

Annons:

 – Under mina år här har jag sett hur Tensta förändrats. När jag flyttade hit var det svenska och finska som hördes på gator och torg. Idag hör man sällan finska.

En kulturfond gjorde det möjligt att ge ut boken om livet i Tensta. Boken innehåller både seriestrippar, texter och målningar och är en blandning av humor och allvar. En gång fick han till exempel korrigera en teckning, beställd av stadsdelsförvaltningen år 2000, för att den visade för många mörkhyade personer.

– De var medvetna om hur befolkningen i Järva såg ut, men ville att broschyren skulle vara representativ för alla boende i Järva. Här i området finns stor kompetens inom många områden. Många har bra utbildning från sina hemländer, men kan ha svårt att få jobb inom sin bransch.

Jag menar allvar när jag pratar finska

Markkus bok är skriven på svenska, men svenska är inte hans modersmål.

– Nej, jag har finska som modersmål och lärde mig svenska i skolan. Det var det ämne som var svårast och jag hade sämst betyg i det. Jag tänker och skriver på finska. Sedan googlar jag och använder synonymordböcker för att få rätt formuleringar. Mina två barn är tvåspråkiga. De förstår att jag menar allvar när jag pratar finska med dem. När jag pratar svenska vet de att det är humor inblandat.

Markku har sedan länge sin ateljé på Järvafältet nära Eggeby Gård.

– Jag försöker att vara där klockan 11.35 varje dag för att lyssna på radioföljetongen i P1. Radion är alltid på som mitt sällskap. Jag håller mig uppdaterad om vad som händer i omvärlden.

Markku tilldelades det ärofyllda Sverigefinnarnas pris 2021 

Tidigare i år tilldelades Markku det ärofyllda Sverigefinnarnas pris 2021 för att han med humor och satir skildrar sverigefinnarnas historia och svenskt förortsliv. Och han har fått flera utmärkelser och priser under sin långa karriär.

– Ja, jag kan nämna att jag deltog i Finlands, och Nordens, största dagstidning Helsingin Sanomats hittills enda satir- och skämttecknings-tävling 2008 och vann första pris.

Bokens titel I Tensta med tiden är en omkastning av ord med svenska kungens valspråk För Sverige i tiden. Boken är full andra roliga och kluriga ordvitsar. ”Det enda brott som lönar sig är ett genombrott” är ett exempel. Kommer klurigheterna spontant eller får du anstränga dig för att få fram dem?

– De kommer nästan alltid spontant. När som helst under samtal med andra personer till exempel. Jag får komma ihåg mina tankar tills jag kan skriva ner dem för alla har inte samma sorts humor som jag. Kanske det roliga jag säger går dem förbi.

Markkus smeknamn sedan barnsben är Vellto, som på finska betyder slö

Markkus smeknamn sedan barnsben är Vellto, som på finska betyder slö.

– Mina kamrater och jag inspirerades av de duktiga brasilianska spelarna under fotbolls-VM i Stockholm 1958 och tog namn efter våra idoler som Pelé, Dida, Vava, Garrincha. När det blev min tur att välja namn var alla storfavoriters namn tagna och jag fick idén att ta namn efter en brutal spelare i tredje divisionen i stället. Vellto, alltså slö, och det namnet fastnade.

Slutligen undrar jag hur Markku Huovila uttalar platsen han bor på, en omdebatterad fråga. Säger du Teensta eller Tennsta?

– Varken eller, jag uttalar platsen med ett och ett halvt n och lika många e.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email
Annons: