Abderahman Balsamo, även kallad Abbe, mötte upp Nyhetsbyrån Järva på Kista torg för att prata om ramadan och sitt engagemang. Några av hans kusiner fnissade lite bakom och fotade, för blyga för att vara med på bild. Men Abbe har synts lite var som helst på sociala medier och tidigare haft en egen podd.
Snart ska han gå iväg och köra kvällens nattfotboll med unga killar från Järva på Spånga IP.
– Det är ett gäng grabbar som träffas regelbundet och lirar boll en gång i veckan. Jag har tidigare kört ett eget fotbollsteam ute i Grimsta i Vällingby, som var väldigt uppskattat, säger Abbe Balsamo.
Abbe är uppväxt i Husby och bor nu i Kista. Han är utbildad byggnadsingenjör jobbar som arbetsledare i byggbranchen. Sedan flera år tillbaka är han även ungdomsledare för Löparakademin och AIF Kista.
Han har också varit umrah-ungdomsledare tillsammans med Moosa Assal. Umrah är den lilla vallfärden som kan utföras av varje muslim och när som helst under året.
– Första gången jag reste till Mecka och Medina och gjorde min umrah var 2019. Jag minns hur det kändes i hjärtat när jag var framme och hade tagit på mig den vita dräkten som hör till hajj, vallfärden. Vi är då samma oavsett bakgrund, rik eller fattig. Vi är alla där för att dyrka Gud, det är sann jämlikhet.
Abbe Balsamo säger att han alltid har varit intresserad av föreningslivet och nu beskriver han sig som spindeln i nätet.
– Jag brukar hämta upp killarna efter nattbollen och ta med dem till Andalus kunskapscenter i Kista. Där har vi playstation, föreläsningar och en trygg mötesplats för alla.
Föreläsningarna brukar locka mycket folk från Järva, men även långväga besökare från Örebro och Eskilstuna.
– Vi har känt att det blivit lugnare i byn när det finns aktiviteter och en plats att vara på. Jag tycker vi ska ge både Moosa och Sadiq cred till auran i området. Man märker vad ungdomarna gillar och vi kör på det, för varje år blir det bara bättre.
– Många av ungdomarna har även hängt med på umrah, de får ett annat lyster i ansiktet efteråt. När vi har landat på Arlanda vill man direkt åka tillbaka igen. I Sverige är man bara invandraren med muslimskt påbrå, man blir inte respekterad här även om man betalar skatt och bidrar till gott i samhället. Det är så synd. Många vill bidra till en gynnsam framtid för alla.
För Abbe betyder Ramadan disciplin, gemenskap och ro. Och hur man balanserar arbetslivet och fritid med dyrkan.
– En typisk dag under den heliga månaden börjar med suhor (måltiden man äter innan fastan startar) innan fajr-bönen. Sedan går man till jobbet och undviker att tänka på mat, under lunchen läser jag lite ur koranen. Man kommer hem, vilar och kollar in föreläsningarna på islam.nu som är ett måste under ramadan. Det är min favoritsida.
På kvällen lagar han mat och bryter fastan tillsammans med sin mamma, kusinerna eller några nära vänner. De äter harirasoppa som är populär i Algeriet som är mammans hemland.
– Sedan går vi och ber nattbönen och ibland under helgerna slår vi på stort och äter couscous med släkten.
Abbe Balsamo säger att han har fått många nya vänner tack vare att han blivit mer praktiserande i sin tro.
– Vänner kan bestämma din framtid, du blir ofta som den du hänger med. Mitt hjärta känns lättare och jag lever mer fridfullt nu. Tyvärr är det många som har gått bort, så är man väl i livet är ramadan en möjlighet att göra det bästa av det. Börja fasta och göra goda gärningar. Det är en livsstilsförändring på topp.
Krista Sirviö
Fakta: Ramadan är namnet på den nionde månaden i den islamiska kalendern. Den islamiska kalendern följer månåret, som är något kortare än solåret, och därför förskjuts månaderna gradvis jämfört med solåret. Fastemånaden ramadan är en av islams pelare och avslutas med festen eid al-fitr.