På lördagen höll lokalföreningen i Järva sitt årsmöte. Utanför samlades några medlemmar samt representanter från Ort till ort för att protestera mot avtalet som slutits med Viktoriahem om individuell vattenmätning.

Hagi Farah, mångårig medlem i Hyresgästföreningen, är på väg till årsmötet. Han är förbannad.
– Att sluta det här avtalet ovanför våra huvuden, samtidigt som hyrorna höjs, allt nödvändigt som mat, el och annat har blivit dyrare för hushållen, det är oförlåtligt, säger han. 

Annons:

Det är över hundra år sedan Sverige tog fajten mot lort-Sverige, ska vi tillbaka dit?

Han säger också att han ser det som en risk för folkhälsan på sikt.
– Om du är en familj där många tränar och alltså behöver duscha efter träningen, så kan detta leda till att folk slutar att träna. Vem vill gå till skolan eller jobbet utan att ha tvättat sig efter gårdagens träningspass?
–  Det är över hundra år sedan Sverige tog fajten mot lort-Sverige, ska vi tillbaka dit?

Med sig till mötet har han en skrivelse som han tänker dela ut, samt en blankett för att bli medlem i Ort till ort.
– Om inte avtalet rivs upp så kommer vi att bojkotta Hyresgästföreningen. De ska företräda oss hyresgäster, inte gå fastighetsägarens ärenden, säger Hagi Farah.

Nere i möteslokalen står Hyresgästföreningen Järvas ordförande Ann-Margrethe Livh och välkomnar medlemmarna som kommit till mötet.
– Det är olyckligt att vi är tvungna att ha årsmötet under mars månad, i år sammanfaller det med Ramadan så väldigt många medlemmar uteblir, säger hon.
När hon blir uppmärksammad på att det pågår en protest utanför, skakar hon på huvudet och säger att det är ett EU-direktiv som blivit svensk lag, och som måste följas. 
– Men vi har begärt en utvärdering, säger Ann-Margrethe Livh.

Ann-Margrethe Livh, ordförande Hyresgästföreningen

Utanför Rinkeby folkets hus har Ort till ort fått upp sin banderoll med texten “NEJ TILL HYRESGÄSTFÖRENINGENS HEMLIGA VATTENAVTAL”.

Ingenstans står det att man som fastighetsägare ska ta betalt individuellt

Enligt “Jonas” och “Mats” från Ort till ort, finns det flera problem med det ingångna avtalet. Bland annat det faktum att Hyresgästföreningen Stockholm har tagit beslutet och ingått avtalet med Victoriahem, utan samråd med medlemmarna.
– Beslutet är taget helt ovanför medlemmarnas huvuden, vilket är anmärkningsvärt. Man lutar sig mot att det är ett EU-direktiv, som antagits i svensk miljölagstiftning, som ligger till grund. Men det är inte sant. Det står att vattenåtgång ska mätas av miljöskäl, men ingenstans står det att man som fastighetsägare ska ta betalt individuellt av varje hyresgäst, säger “Mats”.


  – Dessutom så är det ett avtal mellan Hyresgästföreningen och Victoriahem som vi inte kan få ta del av på grund av sekretess av någon oklar anledning. Priset på vatten har de också redan höjt en gång, från 50 kronor per kubik för 2023 till 64 kronor per kubik för 2024, säger “Jonas”.

De ifrågasätter även varför man som hyresgäst inte kan läsa av förbrukningen i lägenheten. Hur ska en hyresgäst kunna veta vad som är över den kvot som ingår i hyran om man inte får chansen att jämföra?


Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email