Firas Hafez och "Piglet".
Firas Hafez och Piglet.

En helg varje månad serveras afternoon tea i caféet på Husby gård. Som den brittiska traditionen bjuder, finns där små cucumber sandwiches (gurksmörgåsar), nybakade scones med flera sorters marmelad och grädde på bordet.

På fina assietter i blommigt porslin ligger fem olika bakverk i miniformat. Idag en citronkaka, en chokladbiskvi, en minimuffin, en rulltårta med frosting av chokladmousse och en kaka med vit choklad. Där står också ett fat med minipanacotta dekorerade med jordgubbar.

Piglet arbetar i caféet idag, och är även den som bakar alla godsaker.
– Ungefär trettio personer kommer hit för afternoon tea de dagar vi serverar det, säger hon. 

Annons:

I ett av rummen sitter ett sällskap och mumsar.
– Vi försöker komma hit på afternoon tea varje gång, det är så gott och trevligt, säger Mats Persson.
Damerna i hans sällskap håller med, de räknar sig som riktiga stammisar, och säger att just afternoon tea är ett tillfälle för lite frosseri.
– Att det är aktivitet i de gamla gårdarna här omkring är så viktigt och roligt, det behövs verkligen mötesplatser, där man kan träffas för en trevlig samvaro, säger Caroline Engman.
– Det enda vi är bekymrade över är hur länge Piglet ska orka hålla på, det är svårt att rekrytera ideella krafter, säger Annie Furu.

Ute i caféet är det full rulle. Piglet ställer fram ännu ett fat med rykande heta scones, och Firas Hafez, som hjälper henne idag, fyller på kaffe och fixar och håller snyggt på kakbordet.
– Sista helgen vi har afternoon tea den här terminen, är 20 och 21 april, säger Firaz Hafez.

Annika Skarf

Fakta om afternoon tea: Hertiginnann av Belford anses ha skapat seden med afternoon tea på 1840-talet. Hon kände sig själv hungrig några timmar efter lunchen, och införde te med små tilltugg som daglig rutin. Även arbetarna på gården serverades detta mellanmål för att få lite extra energi.

Firas Hafez och ”Piglet”.
Print Friendly, PDF & Email