Sommarjobbarna fick i uppgift av Stockholms stad att lösa olika samhällsproblem genom socialt entreprenörskap. På bara tre veckor. Då ordnade Elif, Alice, Eric och Sara en jobbmässa i Kista.
I ett konferensrum på kontorshotellet A:place i Kista står en man och berättar om sitt företag. Han handlar med bilar. I publiken sitter ett 20-tal ungdomar som är där för att lära sig mer om arbetsmarknaden och kanske söka jobb.
Mannen är inbjuden av Alice Vlasova, vars pappa jobbar på samma företag, och en av tre företagare som finns representerade den här dagen.
– Vår grupp har jobbat med att försöka få fler unga att vidareutbilda sig efter gymnasiet. Genom att erbjuda föreläsningar med folk från arbetslivet kan vi inspirera och visa konkret vad man ska ha sin utbildning till, säger Alice.
Tillsammans med sju andra ungdomar mellan 16 och 18 år har hon planerat och genomfört dagen som ett sätt att ta sig an samhällsutmaningar som ungdomsarbetslöshet och bristande intresse för universitetsstudier. Deras långsiktiga plan är att arrangera föreläsningar på skolor och prova på-dagar hos olika arbetsgivare.
– Staden vill öka ungas inflytande genom att låta dem själva ta initiativ för samhällsförbättring. Mässan som har genomförts visar på att ungdomarna är kapabla till att genomföra sin idé och blir en del av pitchen som de ska hålla inför investerare sista dagen på jobbet, säger ungdomarnas handledare Marina Alsayegh.
Genom Rookie Startups som utbildar unga i entreprenörskap, har de unga samhällsutvecklarna fått jobba med konceptutveckling för att komma med lösningar på problemen. Men lönen får de från Stockholms stad som också står för problemformuleringarna och uppdragen.
– Jag visste inte att jag kunde åstadkomma så mycket på tre veckor. Jag hade ingen aning om hur man startar företag, säger Sara Beit Ghanem.
De är alla märkbart stolta och verkar sugna på att fortsätta företagandet i någon form, även efter sommarjobbsveckorna.
– Det stora har varit att få sin röst hörd, säger Elif Cifoglu som drömmer om att jobba med samhällsfrågor i framtiden.
Anna Nygård