Personer som sjunger i kör på Järvafältet.

Regissören Amanda Pesikan följde Tensta Gospel Choir i syfte att få en inblick i en av Sveriges kändaste gospelkörer. Resultatet blev dokumentärfilmen ”Kören – en film om Tensta Gospel Choir” och den väcker inte bara känslor, utan även en del frågor.

Efter att de sista eftertexterna av förhandsvisningen rullade ut på den vita bioduken så började publiken applådera. Amanda Pesikan, ”Tensta Gospel Choirs” ledare Cedwin Sandanam och den tidigare medlemmen Janice Kavander välkomnades upp på scenen för att diskutera deras upplevelser av tiden framför kameran.

– När man kollar i SCB statistik så visar det sig att kyrkomusiker är Sveriges farligaste jobb. Det är flest sjukskrivningar av alla yrken” säger Cedwin Sandanam.

Annons:
Annons:

Tensta Gospel Choir bildades 1996 och har sedan starten varit en plantskola för flera kända svenska soloartister. Däribland Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li. Men man har aldrig kommit kören så nära som i den nya dokumentärfilmen.

Filmen väcker en hel del frågor. Kan man till exempel sjunga i en gospelkör om man inte är troende? Vad är egentligen körens syfte?  Den behandlar även vänskapen och kärleken till en grupp som har öppnat sig och blivit som en familj.

Redan i en av de första scenerna som visas i filmen så berättar en kvinna att hon har haft en jobbig vecka och att hon behöver stöd. Några medlemmar går direkt fram till henne och kramar om henne. Det är ingen som vet då, allra minst regissören, vart den här historien är på väg någonstans.

En resa till USA kommer leda till en stor spricka i gruppen. I filmen berättar medlemmarna vad resan på förhand betyder för dem. Det handlar inte om ett gemensamt mål och det är kanske gruppens styrka och svaghet på samma gång. Någon vill hitta sin andlighet, någon vill utforska en annan syn på religion och vissa vill göra det för musiken – för gospelns hemort Chicago.

”Kören – en film om Tensta Gospel Choir” har biopremiär idag fredag 26 november.

Johan Davidsson
Fotograf: Ellinor Hallin
Print Friendly, PDF & Email