Fyra unga kvinnor i bild, leende.

Under två veckor i denna decembermånad har Nyhetsbyrån Järva fått förstärkning från journalistikprogrammet för samhällsstudier på Södertörns högskola. De fyra praktikanterna presenterar här sig själva.

Cecilia Aspegren, 28 år och bor i Solna:
– Jag studerar journalistik med samhällsstudier på Södertörns högskola. På fritiden ägnar jag mig åt musik, tv-spel och umgås med nära och kära. Jag har skrivit musik och skönlitterära texter sedan jag var liten och jag gick ett författarprogram på Täby Enskilda Gymnasium för många år sedan där jag bland annat arbetade med skoltidningen. Att skriva journalistiskt har på så sätt följt med mig sedan tonåren.

– Under min praktik på Nyhetsbyrån Järva hoppas jag få utveckla mitt skrivande inom lokaljournalistik och få bättre självförtroende som intervjuare. Jag vill bli journalist för att jag alltid velat arbeta som skribent. I dagens samhälle överväldigas vi av desinformation och då behövs fler journalister som kan bevaka och rapportera om omvärlden på ett kritiskt sätt. 

Annons:

– Järva är ett outforskat område för mig, så det ska bli spännande att lära känna stadsdelen och invånarna mer under min praktik på Nyhetsbyrån Järva!

Firdos Faras, 20 år och bor i Tumba:
– Jag studerar journalistik med inriktning religionsvetenskap ipå Södertörns högskola. Den främsta orsaken till varför jag vill bli journalist är för att jag vill ge en röst till de människor som inte får möjligheten till att uttrycka sig. Mitt intresse för samhällsfrågor och media ledde mig till journalistprogrammet. Det är ett väldigt brett yrke. Därför kommer jag jobba med många olika saker i framtiden samtidigt som jag hjälper och möter olika människor som samhället inte inkluderar. 

– Jag valde att praktisera i Järva eftersom det är en liten redaktion vilket innebär att jag får möjligheten till att prova många saker, på det sättet kan jag lära mig väldigt mycket. Jag hoppas att jag får lära mig hur man ska bemöta olika personer, intervjua och få en djupare förståelse för hur lokaljournalistiken fungerar i praktiken. 

– Jag har inte varit i Järva tidigare. Därför tycker jag att praktiken blir roligare och mer lärorik, jag ser fram emot att lära mig mer om Järva och invånarna. 

Agnes Cohn, 27 år och bor i Sickla:
– Jag är från Älvsjö men flyttade till Sickla i Nacka för lite mindre än ett år sedan. Jag började plugga journalistik på Södertörns högskola förra hösten, men första terminen av journalistik har precis dragit igång. 

– Jag sökte en praktikplats på Nyhetsbyrån Järva för att jag tycker att det ni skriver om är viktigt – att visa en annan bild av delar i Stockholm som annars ofta bara nämns i negativa sammanhang.

– Jag gillar hur ni lyfter kulturlivet i Järvaområdet. Jag är själv intresserad av kulturjournalistik och en dröm för mig är att jobba som musikskribent. Det hade varit kul att intervjua stora artister och recensera album och konserter, men jag tycker också det är kul att följa mindre artister och evenemang, undersöka underground-kulturer och studera olika kulturers förhållanden till musik och konst. Det får jag verkligen lite insikt i nu när jag får hålla på med lokaljournalistik. 

– Jag har inte hängt mycket i Järvaområdet tidigare, men jag tycker bara det är kul att se nya platser och träffa människor jag annars inte hade träffat, en till fördel med journalistyrket generellt!

Cornelia Larsson, 23 år och bor i Gubbängen:
– Jag valde Nyhetsbyrån Järva, dels för att jag ville vara på en lokaltidning och dels för jag inte känner till området så bra och vill lära mig mer om Rinkeby-Kista.

– Det jag vill lära mig från den här praktiken är att våga ta för mig mer och utsätta mig för sammanhang jag vanligtvis kan tycka vara jobbiga. Här får vi chansen att vara ute i området och prata med de boende om diverse frågor och det tror jag kan vara ett sätt för mig att utvecklas. Samtidigt lär jag mig mig mer om ett område, som jag annars aldrig hade gjort. 

– Jag vill i framtiden arbeta som utrikeskorrespondent, gärna i England. Jag tycker det är intressant med politik och brinner för samhällsutveckling, så det tror jag hade passat mig. Däremot känner jag mer och mer hur min passion för lokaljournalistik har vuxit och det är inte helt omöjligt att det är något jag vill satsa på efter min utbildning. Det är ett fint möte man får med människor via lokaljournalistik , som jag upplever att jag annars inte får.

– Jag ser mycket fram emot min praktik här på Nyhetsbyrån Järva. 

Print Friendly, PDF & Email