Karin Wanngård, Emilia Bjuggren, Fardowsa Mohamed och Sabrin Abdikadir i Enbacksskolans korridorer
Karin Wanngård, Emilia Bjuggren, Fardowsa Mohamed och Sabrin Abdikadir i Enbacksskolans korridorer

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren och finansborgarrådet Karin Wanngård besökte Enbacksskolan i Tensta för att träffa eleverna och få en inblick i verksamheten.
– Man känner av stämningen direkt när man kommer in på en skola. Här blev jag direkt uppfångad vid entrén, sade Emilia Bjuggren.

Niondeklassarna Sabrin Abdikadir, Abdinasir Osman och Fardowsa Mohamed visade de två socialdemokraterna och deras pressekreterare runt på skolan och berättade om sina framtidsplaner. Sabrin vill bli pilot och har sökt naturvetenskaplig linje till gymnasiet.

Det är veckan innan terminens nationella prov, men eleverna verkar inte alltför stressade, de pratar avspänt med politikerna medan de guidar i korridorerna och öppnar dörrar till de olika salarna.

Annons:

Enbacksskolan har ett stort, ljust bibliotek, som också fungerar som samlingssal. Där jobbar skolbibliotekarien Cilla Dalén som precis kommer in med en bokvagn efter att ha läst med de yngre barnen på skolgården. I lågstadiet besöker eleverna biblioteket regelbundet.

Skolbibliotekarien Cilla Dalén berättar om sitt arbete för Emilia Bjuggren och två elever
Cilla Dalén berättar om sitt arbete för Emilia Bjuggren, Fardowsa Mohamed och Sabrin Abdikadir

Men ingen av niorna brukar hänga i biblioteket. De har varken tid eller ro för böcker utöver det de måste läsa i skolan.
– Jag gillar inte att läsa. Jag kollar på video istället, sådana här korta klipp på typ tio sekunder, säger Abdinasir Osman.

Ändå tycker han att något av det bästa med Enbacksskolan är det arbete som de gör varje år kring Nobelpriset i litteratur. I höstas var han en av de elever som var med på Rinkeby bibliotek och fick träffa Jon Fosse.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren som själv är uppvuxen i Tensta kände sig väl mottagen på Enbacksskolan.
– De flesta kommunala skolor är ju välfungerande, så det är inga jättestora skillnader mellan dem. Men sedan är det ju olika vad man lyfter fram, här är det Nobelfirandet som sticker ut.

Abdinasir Osman visar bilder från Jon Fosses besök i Rinkeby
Abdinasir Osman visar bilder från Jon Fosses besök i Rinkeby

Enbacksskolans nya rektor Christine Elm var också med under besöket. Hon har bara jobbat på skolan ett par månader, men ser stora skillnader jämfört med sin tidigare arbetsplats på Ursviksskolan i Sundbyberg.
– Det är som en annan planet, jag menar det verkligen. Våra lärare är fantastiska. De bemöter eleverna på varje individs nivå, man måste göra det här.

En av hennes utmaningar framöver blir att förmå fler elever att stanna kvar i skolan.
– Som det ser ut nu är det många som byter till Engelska skolan när de ska börja fyran, eller någon av de andra friskolorna i området inför högstadiet, säger Christine Elm.

Anna Nygård

Emilia Bjuggren, Sabrin Abdikadir, Karin Wanngård, Fardowsa Mohamed och Abdinasir Osman i lärarrummet.
Emilia Bjuggren, Sabrin Abdikadir, Karin Wanngård, Fardowsa Mohamed och Abdinasir Osman i lärarrummet.


Print Friendly, PDF & Email