Drönarbevakningsområde Husby centrum
Drönarbevakningsområde Husby centrum. Källa: Polisen

I samband med Rasmus Paludans koranbränning i Husby idag planerar polisen att övervaka Husby centrum med kameraförsedda drönare. Sedan tidigare har polisen även ett stort antal fasta övervakningskameror i Husby centrum.

Polisen har enligt kamerabevakningslagen rätt att tillfälligt kameraövervaka allmänna platser i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet och för att begränsa verkningarna av sådana störningar. Det är så polisen motiverar beslutet idag, som även gäller i Hallunda där Paludan också planerar koranbränning.

Drönarna, eller UAS som de också kallas, kan flyga över demonstrationer och upptäcka och dokumentera personer och händelser som intresserar polisen, vilket sedan kan användas i eventuella utredningar.

Annons:

Upplysning om kamerabevakning måste ske på ett ”verksamt” sätt, men vanligen sker det i fallet med drönarövervakning endast i form av en notis, i samband med att övervakningen inleds, i flödet på polisens hemsida. Så var fallet även denna gång.

Viktor Arnell

Drönarbevakningsområde Husby centrum
Drönarövervakningsområdet i Husby centrum. Källa: Polisen
Print Friendly, PDF & Email