rinkeby polishus

Bara under 2021 har nio mord skett i Järva. Nu larmar polisen om att man inte hinner med att utreda morden och menar att de tillfälliga insatserna som gjorts bara har ”släckt bränder”. Anders Djurestad, biträdande chef på polishuset i Rinkeby, pekar på förebyggande åtgärder som lösningen.
– Snabba åtgärder kan vara bra, men de ger inte långvariga effekter. Det handlar om att bygga en bra samhällsgrund, säger han.

Sedan 2018 har närmare 170 dödsskjutningar ägt rum i Sverige där sjutton av de har skett i Järvaområdet. Nio av dessa sjutton mord har inträffat bara i år och i flera fall finns personer häktade, men bara ett av dessa mord har lett till fällande dom. Det var när en 17-åring dömdes för att ha dödat en man i 20-årsåldern i en pizzeria i Rinkeby i januari 2018.

Igår kunde SVT rapportera om att flera poliser med olika befattningar i området inte hinner med den stora mängden mord och talar om en växande frustration. De beskriver hur utredare ”går på knäna” och gråter öppet, medan andra pratar om en ”långsam stödfunktion”. 

Flera poliser som SVT talat med menar att utredningar gällande mord och mordförsök läggs på utredare som redan är överbelastade och saknar resurser i form av analytiker, it-specialister och andra erfarna utredare. Därför vill de se bättre organisering där olika kompetenser samlas under samma tak och menar att det skulle göra det lättare att punktmarkera individerna som står för det extrema våldet och därmed kunna stävja konflikter.

Det är som att Järva är bortglömt

Poliserna vill se också se någon form av kraftsamling för att på lång sikt slå ut gängen, något som borde ha skett redan när dödsskjutningarna ökade kraftigt för flera år sedan. Caroline Asplund, inspektör vid polisområde Stockholm Nord, är en av de som slagit larm till sina skyddsombud.

– Man pratar om det som en extraordinär situation, även bland höga polischefer. Som vi är organiserade nu så klarar vi inte av det. Det har gått förbi någon gräns för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt.

– Bara tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger hon till SVT. 

Anders Djurestad, biträdande chef på polishuset i Rinkeby, förklarar även han att det tuffa läget har att göra med att polisen för närvarande är ansatta med stora och tunga mordutredningar som kräver väldigt mycket resurser. Men han påpekar samtidigt att många yrkeskriminella sitter just nu frihetsberövade.

– Sedan maj, när Husbymordet skedde, har vi haft framgång i många mordutredningar där vi har frihetsberövat många personer. Det handlar om omkring 15 frihetsberövade i Järva.

– Men absolut är det tungt och i och med detta prioriterar man om i hela regionen och vi får tillskjutet resurser. Detta är något som vi processar varje dag så att det blir så bra det bara kan bli, säger han.

Det kräver att alla hjälps åt

Han instämmer också med sina kollegor om att det krävs mer långsiktighet för att stävja det dödliga våldet, men menar att det måste ske brett och från grunden.

– Det kräver att alla hjälps åt! Inte bara vi från polisen, utan det handlar om rätt insatser från bland annat skola, socialtjänst och föräldrar.

– De förebyggande åtgärderna måste börja i väldigt låga åldrar, man måste börja tidigt för att kunna bryta trender så att man över huvud taget inte insocialiseras i gängen. Snabba åtgärder kan vara bra, men de ger inte långvariga effekter. Det handlar om att bygga en bra samhällsgrund, säger Anders Djurestad.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email