Suad Alis bild och hennes senaste bok.

Plåsterströssel är en djup och poetisk berättelse av Suad Ali om sann vänskap och djupaste sorg. Huvudpersonen Mariam, befinner sig i New York när hennes barndomsvän Magda berättar om sitt cancerbesked. Detta kunde inte bara hända.

Magda brukade sprida blomblad som tröst över Mariams sår när hon skadat sig. Hennes ”plåsterströssel” som hon hjälpt Mariam med flera gånger i livet.

”Det är som att hela min kropp slagits ut, sa hon. Cellgifterna bryter ner allt inuti mig, men det är väl det som är meningen. Jag måste gå sönder för att kunna byggas upp igen.”

Annons:

Allt fortgår som vanligt, men Mariam uppslukas av ett inre tumult. Varför förstår ingen att hennes bästa vän är döende av en cancerform som de flesta tillfrisknar ifrån?

Denna vackra berättelse av Suad Ali är som ett utdrag från en dagbok

Samtidigt är det pandemi och restriktioner i Sverige och resten av världen. Dagarna blir tuffare för väninnorna. Även om Mariam har panik, och känner en oro som hon aldrig känt förut, måste hon vara stark för Magda. 

Denna vackra berättelse av Suad Ali är som att komma nära ett utdrag från en dagbok. Temat som lyfts upp är kärlek, systerskap och hjärtekrossande sorg. En påminnelse om att det är alla fina minnen och drömmar som fyller tomrummet när en nära vän gått bort. 

Boken är lättläst och skrevs i början som ett manus till en radionovell. Senare har den också kommit ut i text för den läsande publiken.

Aysha Qureshi

Plåsterströssel ges ut på Nypon förlag.

Print Friendly, PDF & Email