Prästen Tuulia Sivapragasam
Påsknattsmässa

Påsken är den största högtiden som firas i det kristna kyrkoåret. Den firas som minne av att Jesus korsfästes, dog och uppstod från de döda. Påsken har inget fast datum som till exempel julen har. Påskdagen firas första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Spånga – Kista församling har två kyrkor, i Spånga och i Kista, och flera lokaler som används för olika ändamål. Under ”stilla veckan”, dagarna innan påsk, är det dagligen gudstjänster med olika teman. Påskveckan avslutas med en Pilgrimsvandring på Annandag påsk, måndag, från Spånga kyrka till Kista kyrka. Vandringen börjar med samling klockan 09.15 och beräknas ta ungefär en timme.

Kyrksalen var nedsläckt och lystes upp av ljus

Annons:

På Påskaftonen, lördagen, med början kl 23.00 var det Påsknattsmässa i Kista kyrka. Besökarna samlades utanför kyrkan vid en tänd eldkorg. Prästen Tuulia Sivapragasam välkomnade in i kyrkan.

Kyrksalen var nedsläckt och lystes upp endast av de levande ljus som mässdeltagarna fått med sig in. Det var förväntan i luften, vad skulle nu hända?

Kvällens präst förklarade att detta var en glädjens stund, vi firade Jesus uppståndelse.  Belysningen tändes och altaret kläddes med vackra dukar, ljusstakar och blommor. Det förbereddes med nattvardskärl som till exempel kalk att dricka vinet ur och en ask för oblaten.

Under gudstjänsten fanns medlemmar ur kören Järva röster på plats. Kören framförde psalmer både på egen hand men också tillsammans med besökarna. Kören har funnits i ungefär 45 år och har gjort flera turnéer både i Europa och i USA.

Kvällen var stämningsfull och lugn i kyrkan

Några gånger under kyrkoåret förekommer doperinran, en påminnelse om att vi genom dopet upptagits i den kristna gemenskapen. Denna kväll hälldes vigvatten, välsignat vatten, i en dopfunt. Därefter stänkte prästen vattnet på besökarna som en erinran, påminnelse, om dopet.

Kvällen var stämningsfull och lugn i kyrkan som invigdes 1978. Den är vacker och modern med alla funktioner som behövs för de traditionella rutinerna inom kyrkan. Om någon inte är en regelbunden kyrkobesökare kan det nämnas att numer är oblaten glutenfri, nattvardsvinet är alkoholfritt och kollekt kan swishas.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email