Lammen i Akalla by

Akalla beskrivs ibland som Järvas oas. Utsikten från Akalla by ut mot lekplatsen och över hela Järvafältet överraskar alla som har promenerat bara två minuter från tunnelbanans slutstation. Det är lätt att tro att det bästa av livet finns här, men istället känns det som den här delen av staden har man glömt.

Inspiration till att skriva denna insändare kom från en lapp på min sons förskola, som informerade om träffar med Familjehuset. Deras föräldragrupper äger rum i Rinkeby eller Husby, trots marknadsföring i Akalla. Min gissning är att det inte är så många från Akalla som åker dit för att prata om föräldraskapet. Det fanns bara för några år sedan en Öppen förskola i Akalla, men den stängdes efter en vattenskada och verksamheten flyttade till Husby.

Akalla torg utan ICA känns mer och mer som en spökstad

Annons:

Det finns många fler exempel om verksamhet som har flyttat ifrån Akalla. Alla som läser Nyhetsbyrån Järva vet att vår ICA-butik nu är stängd. Det kommer troligen att byggas över 100 lägenheter på platsen. Men det låter som att det kommer att ta många år innan ens första spaden är i jorden Akalla torg utan ICA känns mer och mer som en spökstad, utan kärlek eller trygghet. Om man går från ena sidan av Sibeliusgången till den andra idag, i april 2023, ser man många tomma lokaler på en gata som hade liv före pandemin.

För två år sedan togs en av Akallas två återvinningsstationer bakom ICA bort. Den enda som finns kvar blir snabbt överfull på grund av ökad belastning och det tog månader av upplysning innan det rättades till.

Ofta känns det som att nya satsningar kommer sist till Akalla. Om de ens kommer

Ofta känns det som att nya satsningar kommer sist till Akalla. Om de ens kommer. Nyligen kom Stockholm stads deras lånecyklar till Järva, men till stadsdelarna Kista, Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Akalla blev utan.

Jag har bott i Akalla i tio år. Jag minns inte de dagar då det fanns ett servicecenter och ett bibliotek mitt i centrum. Men under de här tio åren har jag om och om igen kunnat se hur Akalla blivit av med service, och blivit utan när andra orter får nya satsningar. Och ja, stadsdelen kan peka på investeringar i Husbybadet (det ligger på gränsen till Akalla) och nya lekplatser här i området som exempel på investeringar. Det händer för att renoveringar behövs och de nya lekplatserna ger inte några nya lekmöjligheter än tidigare. Den här delen av Järva har fortfarande ingen parklek.

Jag funderar över varför Akalla är så lågprioriterat. En orsak är såklart att Akalla inte är ett område som anses ha  extra behov, så mycket förstår jag. Men Akalla idag är en plats som blir smutsigare, med mindre service än tidigare och en plats som på olika sätt blir tråkigare än någonsin. Akalla är inte immunt från sociala problem och det vi saknar här mer än något annat är en vi-känsla, en gemenskap som bra service och mötesplatser bidrar till ett område.

Investera så att Sibeliusgången inte står tom

Vad är lösningen? Lösningen är att vi måste ha olika aktiviteter i Akalla som lockar alla som fattar politiska beslut, så att vi inte prioriteras bort. Ordna ett möte i stadsdelsnämnden här en gång om året. Bidra med evenemang så att Akalla By har liv året runt. Investera så att Sibeliusgången inte står tom, utan är en levande gata. Se till att Akalla Torg blir ett torg som ser välkomnande ut när man stiger av tunnelbanan.

Bara för att Akalla är ett område som varit lugnt, så betyder det inte att det alltid kommer att vara så i framtiden.

Ben Robertson

Print Friendly, PDF & Email