Påskharen möter barnen inne på Tensta träff. Bakom masken döljer sig stadens biträdande finansborgarråd. Finns det någon gräns för vad du ställer upp på, frågar jag. Anders Österberg skrattar gott och svarar:
– Du kan få en hel lista på det jag aldrig skulle göra. Men att vara påskhare hör inte dit.

Lite avsides byter han om, från kommunalpolitiker till hare. Dräkten med gråa hängselbyxor och rosa tröja dras på, även de stora stora hartassarna och så till sist hela huvudet med öron och allt.

– Jag lever på hoppet, säger han, eftersom den som ställer upp som påskhare helt enkelt måste vara lite kul.

Annons:

– Jag fick frågan av Geesgud om jag ville komma till deras påsklovsaktivitet och jag svarade på skoj att jag kan vara påskhare. De tog det bokstavligen.

Anders Österberg, som satt i riksdagen för socialdemokraterna 2015- 2022, är sedan senaste valet biträdande finansborgarråd i Stockholm. Han tvekade aldrig inför uppdraget som påskhare.

– Nej, jag måste göra sådant här ibland, för som du vet, så tänker jag någon gång gå tillbaka till mitt jobb som lärare och arbeta inom förskolan. Då måste jag ha det arkiverat i mig hur man gör, annars glömmer man och då går det inte.

Väl inne bland barnen klarar sig haren utmärkt. Barnen deltar i olika lekar och efteråt vill de komma och hälsa på honom. De vill veta vem som döljer sig bakom masken. Bredvid mig står en av ledarna för KFUM och hon har ingen aning om vem det är som ställt upp som påskhare. När jag berättar vem det är säger hon:
– Respekt.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email