För lediga skolbarn ordnas många aktiviteter i Järva. En återkommande aktivitet i Husby är att följa en karta och besöka några platser.
– Det här är en aktivitet som vi har haft på påsklovet i minst tio år, sade Ulrika Eriksson Nilsfors, som är kultursekreterare i Järva. 

Det återkommande arrangemanget är som ett samarbete mellan flera kulturaktörer i Husby. Rundan började på Husby Gård och fortsatte till Fritidsbiblioteket. Därefter gick promenaden till Husbybadet, följt av ett kort besök på Husby Ungdomsgård. Sedan tog sig barnen till Biblioteket och Framtidens hus innan avslutningen på Folkets Husby,

Vid starten förklarade Arash Sajadi Jamei och Kerstin ”Piglet” Wikström, båda verksamma i Husby konst & hantverksförening, att det inte är en tävling på tid. Alla som startade fick en karta och instruktioner om att samla klistermärken i form av smiley-märken från varje ställe de besökte. Trots förklaringen om att tävlingen inte var på tid syntes barnen springa mellan stationerna, ivriga om att komma först till målet.

Annons:

Vid varje station skulle en uppgift lösas

Vid varje station skulle ett uppdrag göras eller en uppgift lösas. På biblioteket spelade personal från Läslandet upp en scen med hjälp av barnen. De gissade vilken bok som det lästes ifrån och rätt svar var Pippi Långstrump. Stella från Läslandet hade rollen som Pippi. Med sitt röda hår var hon självskriven för uppgiften.

Vid slutstationen som var Folkets Husby väntade saft, bullar och frukt. Medan man väntade in alla startande kunde man rita och måla, leka viskleken eller bara prata med varandra. 

Vid ett bord hade ett gäng tjejer samlats för gemensam fika. Det var Shanto/Renad, Rufta, Feven, Meriem B, Meriem A, Elina och Mawadda. De var överens om att det var en lätt tävling.
– Vi bor i Husby och känner till alla ställen. Vi har till och med varit på ungdomsgården förut fast vi är för unga. Önskar att det var sådana här aktiviteter oftare. 

 Alla deltagare fick en vinst, men fem lottades som vinnare

– Annars gör vi inte så mycket på påsklovet. När det är dåligt väder är vi inomhus och kan se film till exempel. Familjen kan åka till Barkarby och handla en del. Vi brukar vara uppe lite längre på kvällen när det är lov. Nu är det ramadan, fastan, så föräldrar som är lediga brukar också sova lite längre, berättade tjejerna runt bordet.

De flesta som var med på aktiviteten har varit med på ArtCamp på Husby Gård. En del har hittat hit genom att de sett information på anslag i Husby eller att de varit med tidigare år.

I år var det 25 barn som tävlade. Alla deltagare fick en vinst, men fem stycken blev lottade som vinnare. De fick en ryggsäck med reflexfunktion med innehåll av ett par böcker, godis och en biobiljett. 

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email