Till vänster: Palestinas flagga. Till höger: Palestinas ambassadör.

Det är inte så ofta en diplomat bor i förorten, de håller mest till inne på Östermalm. Men Palestinas tillträdande ambassadör har bestämt sig för att hyra en lägenhet i Järva.
-Jag kände direkt att jag tillhör denna plats, säger Mohamad Rabee.

När Mohamad Rabee kom till Sverige letade han länge efter bostad, runt Karlaplan, i Gamla stan, på Gärdet. Han vände sig också till en mäklare, eftersom det inte finns särskilda kvarter för diplomater i Stockholm, som det finns i andra länder.
– Jag kommer ihåg att mäklaren tvekade inför att visa mig lägenheten i Husby, han trodde inte att ”diplomater gillade att bo där”. Men jag blev nyfiken och ville se lägenheten och området. Sedan bestämda jag mig snabbt för att flytta till dit.

Mohammed Rabee Palestinas växte upp i flera arabiska länder. Hans hemby Haifa ockuperades av Israel redan 1948 och palestinierna tvingades därifrån. Han utbildade sig till ingenjör i Italien, och återvände till Palestina när Osloavtalet skrevs under 1994.
– Sverige spelade en viktigt roll i den processen och en vänskap grundlades mellan Palestina och Sverige.

Annons:
Annons:

Sedan upprättandet av den palestinska myndigheten har han arbetat i ministeriet för planering och internationellt samarbete. När avdelningen fördes över till utrikesministeriet blev han diplomat och tjänstgjorde i Italien. Efter en tid återvände han till Palestina och 2015 utnämndes han till diplomat i Sverige.
– Jag blev förvånad, och ännu mer förvånad när jag förstod att det lever 120 000 palestinier i Sverige.

En del av dem bor i Järva. Mohamad Rabee säger att han valde sitt boende med tanke på trygghet, närhet till arbetsplatsen och tillgänglig kollektivtrafik.
– Personligen föredrar jag inte ett område framför ett annat, eftersom Sverige är vackert och välorganiserat. Jag valde att bo i Husby eftersom lägenheten uppfyller familjens krav. Runt om i hela Järva finns arabiska butiker, och min fru kan handla utan att behöva köra bil till en annan plats. Min son känner till alla bibliotek och alla parker. Han visar mig de unika och vackra platserna i Järva, säger Mohamad Rabee.

Min son vägrar kategoriskt att flytta från området

Men en av dödsskjutningarna ägde rum i Husby sedan familjen flyttat dig och det oroade Palestinas tillträdande ambassadör.
– Ja, det gjorde mig och min familj oroliga, såklart. Även om vi bor långt från olycksplatsen. Min fru sade då att hon ville flytta någon annanstans, men min son Ali vägrar. Han trivs och tycker inte att vi ska låta oss påverkas av sådana händelser. Min son vägrar kategoriskt att flytta från området.

På frågan om det svåraste i Sverige var att hitta ett hem, suckar Palestinas tillträdande ambassadör:
– Hur svårt tror du att det var för oss? Vi som har blivit bestulna på våra hem och vårt land, och ända tills idag inte kunnat flytta tillbaka.

Mohamad Assaad
Print Friendly, PDF & Email