Första juli är Somalias nationaldag och det firar svensksomalier runt om i landet. I samband med nationaldagsfirandet släpptes EPn ” Arv” av artisten O!. På Blå huset i Tensta ägnades kvällen åt musik men också diskussioner om identitet, gemenskap och om framtiden.

I publiken satt familjer, barn och besökare i alla åldrar. Några av gästerna bar vitt och blått som är den somaliska flaggans färger. Kvällen inleddes med sång och uppträdande.  Därefter startade generationssamtalet. På scenen stod Sumaya Okashe som ledde samtalet. Panelen bestod av Omar Abdirizak, även känd som artisten O!, Hagi Farah och Sacdiyo.

”Somalia haa noolaato”, länge leve Somalia 

Annons:

-Individen måste hitta sig själv, sade Sacdiyo i relation till den unga diasporans identitetskris.

Kort därpå spelade O! låten ”Oron”, en del av EPn ”ARV” . EPn är ett multikonstprojekt och skivan är den första delen av projektet med temat svensksomalier. Senare i år kommer del två ut som består av en konstutställning.

– Responsen har varit fantastisk, målgruppen som jag ville nå och och att de skulle tycka om det gjorde det. Det var det viktigaste. Musiken är ute och den lever sitt eget liv, sade Omar Abdirizak

Programmet fortsatte med traditionell syntmusik framförd av klassiska somaliska artister såsom Hassan Aden Samtars ”Markaan da´da Jiray 15”, en publikfavorit. Allt fler personer anslöt sig till scenen och sjöng med.

-Vi (svensksomalier) kan plocka russin ur flera identiteter och skapa en sammansättning av det bästa, sade Omar Abdirizak.

Vi måste vara beredda eftersom vi är framtiden, sade Hagi Farah

År 1960 förenades Somalia efter brittiskt och italienskt kolonialstyre. Svensksomalier är en relativt ny folkgrupp i Sverige med ca 110 000 personer.

-Det bästa sättet för oss, andra och första generationen, är att vi är ärliga mot oss själva. Vi bor här och då måste vi göra något för nästa generation sade Sumaya Okashe.

Trots värmen och hettan, samlades människor för att tillsammans fira en delad identitet, bakgrund och ett arv. ”Somalia haa noolaato”, länge leve Somalia var en fras som hördes flera gånger under kvällen.

-Vi måste vara beredda eftersom vi är framtiden, sade Hagi Farah.

 

Lul Warsame

 

Print Friendly, PDF & Email