När en SVT-reporter tog klippbilder vid polisstationen i Rinkeby kom sju beväpnade poliser utspringande och greppade tag i reportern och hävdade att han begick ett brott. SVT har nu JO-anmält Polismyndigheten.

Tidningen Journalisten kan berätta att ett reporterteam från SVT Nyheter Stockholm den 14 april befann sig utanför polishuset i Rinkeby för att ta klippbilder för ett inslag om kritik mot polismyndigheten. En av reportrarna stannade i den målade SVT-bilen medan den andre började filma på parkeringen.

”Sju uniformerade och beväpnade poliser kom då utspringande från polishuset och skrek att han skulle sluta filma och att han begick ett brott som filmade på platsen. Reportern slutade filma. En polis tog ifrån honom den kamera han hade med sig, två andra poliser tog tag i handlederna på honom och ledde bort honom mot husväggen, där de ställde sig framför så att de spärrade hans väg”, uppger SVT i JO-anmälan. 

”Det är av yttersta vikt för SVT, och för upprätthållandet av grundläggande yttrandefrihetsrättsliga principer, att journalisters kameror inte beslagtas och gås igenom utan att ett sådant agerande noga har prövats utifrån de regler som gäller för detta. Det är även centralt att det finns mycket goda kunskaper inom polismyndigheten om detta”, skriver SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz och SVT Nyheter Stockholms redaktionschef Geronimo Åkerlund i JO-anmälan.

Sedan september 2020 råder förbud mot att fotografera skyddsobjekt vilket polishuset är klassat som. Anmälan från SVT avser polisens agerande om att beslagta utrustning och deras våldsamma agerande. 

Polismyndigheten har på sig till den 31 oktober att svara JO, som också upplyser myndigheten om att det finns filmer från ingripandet.

Uppdatering: Polismyndigheten uppger att det pågår en förundersökning mot poliserna och att man därför inte kan svara på frågor om händelsen. Undersökningen leds av åklagare på avdelningen för särskilda utredningar.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email