Ingången till Spånga IP vid Olympic Festival.

Sveriges Olympiska kommitté, SOK, Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö och Stockholms stad vill skapa OS-känsla för att inspirera och uppmuntra barn och ungdomar till ett liv i rörelse. Därför blir det OS på hemmaplan på Spånga IP den 19 och 20 februari.

Nu går vinter-OS i Peking in på slutspurten och Sverige har tagit fler medaljer än någonsin och fler kan det bli. Internationella idrottstävlingar brukar betyda att ”vi alla” känner oss delaktiga och stolta när våra representanter tävlar och tar medaljer. Vi ställer väckarklockan och går upp mitt i natten för att se på curling, skidskytte, slalom, cross-ski och puckelpiståkare. Flera svenska medaljer har tagits i relativt ”nya OS grenar”. Det vittnar om att det finns de som vågar prova på nya utmaningar. Satsa tid, träning och förberedelser i ”udda sporter” som inte har någon tradition och historia i vårt land. Dessutom är det många tjejer som visar framfötterna och syns på prispallen. Det är roligt och de blir viktiga förebilder.

”Att ha roligt och våga drömma” poängterade både Frida Hansdotter OS-medaljör i slalom i Pyeongchang för fyra år sedan och Almida de Val nybliven bronsmedaljör i mixed curling i Peking. Båda två var med och invigde Olympic Festival på Spånga IP under torsdag förmiddag.

Elever från Askebyskolan fick föra in OS-facklan

Under torsdagen och fredagen har skolor bjudits in att komma och prova på olika aktiviteter tillsammans med lokala föreningsledare och representanter för Skidförbundet och SOK. Många skolor har nappat på inbjudan och 900 barn kommer att ha provat bland annat skidåkning och bandy efter de båda dagarna.

Festivalen invigdes tillsammans med elever från Askebyskolan som fick föra in OS-facklan och bära in den svenska fanan. Framme vid prispallen annonserades att Frida Hansdotter blivit vald att representera de aktiva i SOK under de kommande åren. Något som hon känner sig glad och stolt över. Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund och Stockholms idrottsdirektör Marina Högland sade att de är särskilt glada över att så många barn och unga får möjlighet att prova på vinteridrotterna med så mycket hjälp av kunniga ledare. Det är en förutsättning för framtida framgångar i OS men också för ett hälsosamt liv.

På plats fanns också representanter för Fritidsbanken

På plats fanns också representanter för Fritidsbanken. En organisation som startat i Värmland och nu finns på 109 platser i Sverige från Trelleborg till Kiruna. Deras idé är att tillsammans med kommunerna skapa möjlighet för barn, unga och familjer att låna idrotts- och fritidsutrustning för att kunna prova på olika aktiviteter. Under vintern är det bland annat skidor och skridskor och under sommartid kan det vara skateboards, kick-bikes, trangiakök och tält. Under 2021 lånades material till 670 000 deltagare ut. Just nu sitter man i samtal med Stockholms stad om ett kommande samarbete på olika platser i staden.

Just nu kan du passa på att prova på under lördagen och söndagen på Olympic Festival på Spånga IP. Material finns att låna och instruktörer finns på plats för att hjälpa alla som kommer.

Klä dig varmt, utmana dig själv och ha roligt. Kanske börjar du drömma om framtida medaljer.

Evis Leander
OS-medaljören från 2018 Frida Hansdotter var med under invigningen på Spånga IP.
Print Friendly, PDF & Email