För andra året i rad bjöd Folkets Husby in till filmfestivalen .MOV, ortens egen filmfestival. Alla fick inte plats i Kulturhuset Stadesteatern Husby när de tio kortfilmerna som tävlade om Getpriset visades.

Fullt med folk som väntar att få komma in i salen till Stadsteaterns scen.

Filmarna kom från Bredäng, Gottsunda, Norsborg, Jakobsberg, Jordbro, Rågsved, Rinkeby och Husby. Filmerna behandlade viktiga ämnen, det var vemodigt och vackert, både skratt och tårar. Med titlar som Skuggan av oss, Bete dig, Brams, Jag börjar bli delli, Om döttrar kunde döda, Om vi var barn och Hoodmas.

Tio filmer på raken, kräver sin publik. Och vilken publik, nästan tre timmars filmvisning och varje film följdes av jubel och applåder. Tjejerna från Galdem A Talk skötte mellansnacket och gjorde det föredömligt; kort, precist och charmigt.

Annons:
Hedvig Wiezell och Daniel Perez hälsade välkomna.

Efteråt bjöd Folkets Husby på fest, med mat och dryck och mingel. Förra årets vinnare Yohannes Frezgi intervjuades på scenen och sedan skulle årets vinnare koras. Juryn i år bestod av Bahar Pars, Hawa Sanneh och Daniel Espinosa.

– Jag ser verkligen fram emot Sveriges nya generation av filmare, vi har väntat på er, sade Bahar Pars, som tillsammans med Hawa Sanneh representerade juryn på plats.

Två filmer fick hedersomnämnanden. Först upp var Daniel Basurto Correa med Genom mina ögon, som en gång redan fyllt Folkets Husby till bristningsgränsen när filmen premiärvisades.
– Jag vill att ni ger Danne och Folkets Husby applåder, utan dem hade inget av det här varit möjligt, sade Daniel Basurto Correa när han på scen tog emot priset.

Saud Saleh från Jakobsberg.

Allra gladast blev nog Saud Saleh, som fick det andra hedersomnämnandet för filmen med (kanske den bästa) titeln Jag borde stannat hemma. Med ett vrål och till publikens jubel fullkomligen studsade han upp på scenen och tackade alla inblandade.

Slutligen var det dags att utse kvällens vinnare av Getpriset. Yohannes Frezgi läste juryns motivering:
– Det är en stark och angelägen film, som berörde oss alla med en surrealistisk skildring av en smärtsam verklighet.

Årets Getpris gick till Spillt blod torkar aldrig av Alexander Zadruzny, från Kollektiv sorg. En poetisk film som utgick från en av Alexanders texter om det dödliga våldet. Uppe på scenen tog han emot Geten, som i år gjorts av konstnären Mats Adelman, och bjöd upp sina barndomsvänner och medskapare på scenen.
– Fem konstnärer, fem eldsjälar, som hade en gemensam vision om att berätta vår historia. När vi går samman, gör något med hjärtat, då kan vi skapa magi, sade Alexander Zadruzny.

Folkets Husby skapade magi, filmfestivalen var ett välorganiserat, generöst och helt igenom fantastiskt arrangemang.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Mars Adelman, konstnär med ateljé på Järvafältet, hade gjort årets Getpris.
Print Friendly, PDF & Email