På söndagskvällen var Tensta träff fullsatt, aktivister i olika åldrar samlades för att diskutera vägar framåt för den nya Palestinarörelsen.
– Låt oss aldrig ge upp hoppet om en ljusare morgondag, sade Mustafa Zatara, som var kvällens konferencier.

Den 7 november hölls ett första möte i Tensta träff för att diskutera situationen och visa solidaritet med det palestinska folket, och i söndags var det dags igen.

Rashid Musa, som var kvällens huvudtalare, föreläste om organisering och hur rörelsen kan utvecklas.
– Det är ingen linjär process, det går inte bara framåt, utan man möter alltid på motstånd.

Annons:

Han betonade att han inte sitter inne med svaren, men med 20 års erfarenhet av aktivism kunde han dela med sig av de erfarenheter han har samlat på sig.
– Under de åren har jag lärt mig en hel del, man har trampat snett många gånger och lärt sig av misstagen.

Sverige är föreningarnas land

Han börjar med att använda ett flitigt använt citat, ungefär ”vänner kommer och går, men intressen består”.
– Vårt gemensamma intresse är Palestina, vi vill stoppa förtrycket av det palestinska folket. Men vilka som är med på tåget kan variera och skilja sig åt från år till år.

Rashid Musa konstaterade att vårt samhälle, vår svenska demokrati, bygger på folkrörelsernas organisering och kamp.
– Sverige är föreningarnas land, här finns föreningar och organisationer för precis allting. Så har det sett ut i vår historia, och genom mobilisering och opinionsbildning kan vi påverka makthavarna.

Men han var tydlig med att aktivister måste vara medvetna om en hel del utmaningar. Många förväntar sig snabba resultat.
– Den som tror att vi löser Palestinafrågan nästa vecka, tar sig vatten över huvudet. Man måste ha en ödmjuk inställning till vad man ger sig in i. Vi måste också vara tacksamma för de tidigare generationerna som kämpat och flyttat fram positionerna, vi står på deras axlar idag.

Folk har förlorat sina jobb för att de har tagit ställning i Palestinafrågan

Han menade att de som söker popularitet och kändisskap, har valt fel fråga.
– Tvärtom, folk har förlorat sina jobb för att de har tagit ställning i Palestinafrågan. Om du är rädd för att förlora ditt arbete eller status bland vänner, börja samla frimärken istället.

Hat och hot måste alla vara beredda på som tar ställning i kontroversiella frågor.
– Du kan bli anmäld för förtal, det kan bli rättegångsprocesser, de försöker tysta dig.

Rashid Musa, som tidigare var ordförande för Sveriges Unga Muslimer, SUM, vet vad han talar om.
– Ibland kände jag mig ensam, särskilt när vi hade hela statsapparaten mot oss. Men när vi vann en rättegångsprocess, då hade vi jättemånga vänner. När vi förlorade, då var vi ensamma igen. Men nederlagen ska inte påverka en att ge upp, utan nederlagen är en del av processen.

Han varnade alla för att falla för nyliberalismens frestelser

Aktivister i föreningar, organisationer och rörelser har sällan några pengar.
– Det här mötet har organiserats av folk som jobbar gratis, de har gett av sin tid, kraft och energi. Det är så det är, det finns inga pengar.

Han varnade alla för att falla för nyliberalismens frestelser.
– Alla lockas av dem, de tror att de inte är en del av en rörelse, utan vill bygga sitt eget varumärke. Problemet är att rörelsen kommer ingen vart om alla tror att de bara agerar som enskilda individer, som gör sin grej. Vi måste röra oss som ett kollektiv.

För några år sedan skrattade man åt alla som ville bli sociala entreprenörer, konstaterade han, men idag är det många som satsar just på det.
– De engagera sig i frågan bara om det genererar inkomst. Det är helt okej om pengarna går tillbaka till rörelsen, men så är det sällan. Idag har det här blivit norm, man lämnar föreningslivet och rörelsen för att boosta sitt eget varumärke.

En annan erfarenhet som Rashid Musa ville förmedla var att ”man är den man läser”. Han tycker att unga läser alldeles för lite idag och tror att de har full koll utan att ta till sig teoretiska kunskaper.
– Man ska inte tro att man vet allt, vi måste läsa även tyngre litteratur för att få fördjupade kunskaper.

De som utmanar den rådande ordningen blir lätt stämplade som extremister

Han varnade också för att stanna i sin egen bubbla på sociala medier och på så sätt aldrig stöta på någon som tycker annorlunda.
– Sociala medier är bra för att nätverka, men för att utvecklas måste man möta motstånd. Förändringar sker i den riktiga världen, inte i den virtuella låtsasvärlden.

Slutligen konstaterade han att all organisering kan leda till problem. De som utmanar den rådande ordningen blir lätt stämplade som extremister. Så har det alltid varit. Han gav tre kända exempel; Mahatma Gandhi, Nelson Mandela och Martin Luther King.
– Alla tre stämplades som extremister under den tid de var aktiva. Men efter deras död har de vit-tvättats och gjorts om till mysiga gubbar.

Senare under kvällen blev det ett panelsamtal där publiken också deltog. En auktion genomfördes och det insamlade beloppet på över 200 000 ska oavkortat skickas till Gaza.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Ett fullsatt Tensta träff, men enbart ljus på scenen.
Print Friendly, PDF & Email