Efter en söndag med möte och demonstration till stöd för Palestinas folk samlades mellan 300 och 400 personer i Tensta träff. Det var Muslim Aid och en rad enskilda föreningsaktiva som bjudit in till en kväll med Palestina i fokus.

Mötet inleddes med en kortare föreläsning om Palestinas, ockupationens och sionismens historia. Sedan tog Mahmoud Chninou, Rashid Musa, Nattalie Ström och Fayyad Assali plats på scen. Det blev ett panelsamtal om mediernas bevakning, om sociala mediers inflytande och om politikernas roll i den situation vi befinner oss nu.

På frågan om det är möjligt att stå neutral i kriget svarade panelen att neutralitet idag – att stå tyst och välja en neutral position – är lika med stöd till etnisk rensning, folkmord, massaker, ockupation och apartheid.

Annons:

Antingen så tittar vi bort eller så organiserar vi oss

Mahmoud Chninou, ordförande för Förenade Förorter, betonade vikten av en rörelse och organisation i denna tid.
– Det är ett historiskt ögonblick i hela västvärlden, antingen så tittar vi bort eller så organiserar vi oss och bygger en rörelse. Sluta visa misstro mot din nästa, vi behöver varandra här.

Han citerade Frantz Fanon, en av de främsta kritikerna av kolonialismen, som stod på algeriernas sida i kampen mot den franska kolonialmakten.
– Han sade att det behövs en ny humanism och det gäller även idag. Det är upp till oss att definiera den.

En i publiken ställde en fråga om framtiden. Hur ser ni på en tvåstatslösning, är den ens möjlig? Fayyad Assali, verksamhetschef för Mentor Sverige, svarade att en tvåstatslösning kanske var möjlig 1993, efter Osloavtalet, men inte längre.

Bosättningar har tagit över 80-90 procent av Västbanken

– Jag ser inte det framför mig eftersom israeliska bosättningar tagit över 80-90 procent av Västbanken idag. Någon gång kommer vi förhoppningsvis att landa i en enstatslösning.

Han menade att det har skett något dramatiskt i Israels ockupationsmakt.
– Israel ska per definition vara militärt överlägset, status quo bygger på det och en självbild som säger att man är militärt överlägsen. Den självbilden skadades ganska drastiskt den 7 oktober. Oavsett vad du tycker om Hamas så är det en liten militant grupp på ett mycket begränsat område. När USA skickar iväg en flotta för att stötta Israel mot Gaza, då är det ett svaghetstecken.

– De stater som möjliggjorde staten Israel är inte idag så säkra på att Israel kan klara sig själv. Antingen kommer man ta bort Gaza från kartan eller så går det tillbaka till något slags status quo och omvärlden tvingar Israel till fredsförhandlingar. Inte för palestiniernas skull, utan för Israels egen skull, för de har inte förtroende för den staten längre.

Sveriges förorter är den moraliska kompassen idag

Det var Fayyad Assali som avslutningsvis också tackade arrangörerna för ett välorganiserat arrangemang.
– Det känns bra att vi är här ikväll, i Tensta. Sveriges förorter är den moraliska kompassen idag.

Mötet avslutades med en auktion, som samlade in runt 150 000 kronor till Gaza.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Det går inte att välja en tyst neutralitet utan att vara medskyldig till massakern i Gaza, ansåg panelen.
Print Friendly, PDF & Email