Mentor Sverige har utsett Järvaskolan till Årets Skola vid en hyllningskväll där också Årets Mentor och Årets Förebild korades.
– Skolan tror på jämlikhet på riktigt, att alla förtjänar en chans säger Amanda Negash.
Amanda Negash och Maroan Amir går i klass 8 på Järvaskolan och var några av eleverna på plats i Konserthuset under tisdagskvällen. De tycker om sin skola och tror att den prisas för att den erbjuder en trygg miljö, engagerade lärare och möjlighet att inspireras och utforska nya saker.
– Vi försöker stötta eleverna i att tänka fritt, ge dem nya infallsvinklar och trygghet i sig själva. Målet är att alla ungdomar ska få likvärdiga möjligheter, säger Manel Rodrick som är utvecklingsledare på skolan.
Utmärkelsen gick till Järvaskolan för att de enligt motiveringen ”ger eleverna möjligheter genom sina olika samarbeten med näringsliv och organisationer, samt genom extra undervisning under helgskola, lovskola och sommarskola.”
– Lärarna gör ett fantastiskt arbete och vi tycker om att umgås med våra elever på rasterna och när vi äter lunch tillsammans. I undervisningen arbetar vi tematiskt med olika ämnen som feminism, antirasism, arbetsliv och självkänsla. Det tror jag bidrar till att eleverna känner som de gör, säger Manel.
Järvaskolan är en av Mentor Sveriges fokusskolor. Det innebär att de förutom att delta i mentorsprogrammet som matchar ihop unga elever med vuxna som kan stötta och inspirera dem, också har ett närmare samarbete där de bland annat arbetar med inspirationsföreläsningar.
– Vi har haft ett hundratal matchningar här på skolan sedan 2019. Det handlar inte bara om att hitta någon som kan hjälpa en med studierna. Många av våra elever umgås med sin mentor på fritiden och gör sådant som att gå på fotboll tillsammans, säger Manel.
– Det är många som har det svårt i skolan för att de saknar förebilder, men här jobbar de mycket med det. Jag skulle vilja ha en mentor som jag kan prata fritt med och få inspiration av till framtida yrken, säger Maroan Amir.
Både han och Amanda har anmält sig till mentorsprogrammet och hoppas på att bli ihopmatchade med en vuxen som delar deras intressen och kan fungera som ett stöd.
– Det är bra att ha en vuxen som kan visa en hur det funkar med olika saker i samhället och som man kan prata med om man har några bekymmer, säger Amanda Negash.
Anna Nygård
Bilder: Lima Habib