Alexander Mahmoud kom en tisdagkväll i september för att gästföreläsa för Nyhetsbyrån Järvas grundkurs i lokaljournalistik. Varje år bjuds journalister in för att berätta om sina erfarenheter och om sin väg in i yrket.
– Jag har världens bästa jobb.

Alexander Mahmouds dag började med att han egentligen skulle till Flemingsberg för att skriva om pendeltrafiken och tågvärdarna. Istället väcktes han av ett telefonsamtal 06:00 från redaktionen på Dagens Nyheter om att en sprängning ägt rum i Hässelby.
– Då var det bara att ändra planerna och åka dit. När jag kom fram var det första gången jag sett barn skaka av rädsla.

Annons:

Saker blir bra när det får ta tid

Han berättade också om sitt reportage om tennisspelaren Mikael Ymer och om hur han har följt honom sedan Ymer var tolv år gammal.
– Saker blir bra när det får ta tid.

Han beskrev gränslandet mellan vänskap och yrkesroll, att man måste hålla sig själv utanför journalistiken. Till Mikael Ymer sade han:
– Jag är här bara för att lyssna. Det är inte jag som är här, det är journalistiken vi är här för. Jag är inte din vän.

Med frasen ”show, don’t tell” beskriver Alexander Mahmoud journalistens roll och professionalitet. Berätta istället för att tycka, att inte bli en aktivist.
– Journalister har enorm makt. Vi får lyxen att trampa in hos folk, likt socialtjänsten, men på ett annat sätt.

Han pratade också om ett nytt begrepp som han menar är en viktig del av journalistiken.
– Källvård. Det är något som är viktigt att ha med sig, att bevara och ta hand om sin källa även sedan reportaget är publicerat.

Ung mörklockig man i halvfigur.
Alexande Mahmoud föreläste.

Alexander har rest över hela jorden i sitt arbete. I november 2021 fick han Stora journalistpriset för adoptionsgranskningen “Barn till varje pris”. På plats i Kista berättade han om sin senaste granskning av hur thailändska bärplockare jobbar under slavliknande villkor för svenska bärföretag.

– Typ det svåraste är att prata med människor där jag inte kan lova någon förändring, till exempel de som undrar om de kommer att få asyl efter att ha pratat med mig.

Just den här veckan när Mahmoud kom på besök har löpsedlarna dominerats av rapporter om dödsskjutningar och sprängningar. På torsdagen samma vecka ska del två av reportaget om bärplockarna släppas i DN. Reportaget kom i skymundan av statsministerns tal till nationen. När det sprängs i Stockholm försvinner nyhetsvärdet för thailändska bärplockare.

Sammanställt av kursdeltagarna

Print Friendly, PDF & Email