Bild på Ulf Kristersson och Bojan Djordjic.

Tre fotbollsföreningar i Järva har den senaste tiden tagit plats inte bara på sportsidorna, utan även på debatt- och ledarsidor i rikstäckande dagstidningar. Det handlar om brutna löften från Ulf Kristersson. Närmare bestämt om utlovade 250 miljoner.

Allt började med en (låst) artikel i Aftonbladet Sport den 24 september. Där blev Bojan Djordjic från Rinkeby United, Jonas Sjöland från Som United och Sonja Dousa från Kista SC intervjuade och de konstaterade att politikerna inte håller sina löften.

Före valet var Ulf Kristersson i Järva och lovade 250 miljoner till idrottsföreningarna i så kallade utsatta områden. Efter valet minskade ”satsningen” till 100 miljoner, men fotbollsklubbarna i Järva har hittills inte sett en enda krona.

Annons:

Magdalena Andersson var inte sen att försöka skaffa sig några pluspoäng

Magdalena Andersson var inte sen att försöka skaffa sig några pluspoäng. I samma tidning krävde hon två dagar efteråt att Kristersson skulle åka tillbaka till Rinkeby.

Sedan var det Kaan Demirag, killen som är kommunikatör åt laget Rinkeby United, som skrev en debattartikel i Aftonbladet. Han skrev: Därför var det glädjande att höra ditt löfte, innan du blev statsminister, om att rikta 250 miljoner kronor årligen under fyra år till idrottsföreningar i utsatta områden för att hålla ungdomarna borta från gängkriminalitet.
Det verkade vara en investering i samhällets framtid och ett erkännande av den mänskliga och samhällsekonomiska vinsten av varje ung person som väljer idrotten framför våld.
” Var är pengarna du lovade, Kristersson? undrade han.

Ska vi få det här jävla landet på rätt spår så låt oss hjälpa till mer

Och så i söndagens Dagens Nyheter var Bojan Djordjic på en stor bild till ledarartikeln på sidan 2. Han citeras i texten, från artikeln i Aftonbladet. Han ser utvecklingen och är besviken. ”Alla ser vilken kraft vi har. Fotbollen hjälper unga att få mening. Ska vi få det här jävla landet på rätt spår så låt oss hjälpa till mer. Det är allt vi begär.”

Nu återstår att se om den mediala uppmärksamheten kan bidra till att statsministern känner sig nödgad att svara. Eller agera. Fortsättning följer.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email