Inga Harnesk
Inga Harnesk

Nu vill jag berätta om hur bra jag själv har det till vardags. Egentligen är det inte så självklart, så jag får verkligen tacka mitt öde för det. 

I min nuvarande boendeform – som fortfarande känns ny efter ett helt år – omges jag av idel andra 65+are. De verkar också ha ett bra och skyddat liv. Konsten är bara att delta i husets gemensamma aktiviteter, när vi inte drar oss tillbaka till våra egna lyor, där vi förvaltar våra minnesskatter och kopplar av med personliga intressen: t ex jättepusslet eller favoritprogrammen i TV.

Det är ju så sällan vi umgås över generationsgränserna

Annons:

I de gemensamma utrymmena kan man se kvinnor (förstås?) sticka och virka kläder åt sig själva – skickligt och på nolltid, men jag har ännu inte träffat någon som verkar intresserad av IT-verksamhet. (Inte jag heller, tyvärr.)

Huset har organiserat verksamhet då olika grupper kommer för att sysselsätta oss 65+are med underhållning och aktiviteter. Vi bjuds på musikaliska program med uppskattade artister och en grupp skolungdomar som har arbetat med att aktivera oss en gång i veckan under våren. De har då med sig material för olika spel och annat pyssel. Det är så viktigt att vi får umgås med ungdomar. Det är ju så sällan vi umgås över generationsgränserna. Det kan vara kul och lärorikt för båda parterna. 

Husby är en bra ort. Jag vet det! Jag bor ju där!

I huset praktiserar också några av stadens sommaranställda i treveckorspass. En flicka fick jag en pratstund med. Eftersom hon bor i Husby, och jag har levat halva mitt liv där, pratade vi lite om det. Hon tyckte att man skrev endast negativa saker om platsen. ”Husby är en bra ort. Jag vet det! Jag bor ju där!” Det lät överraskande positivt och gladde mig. Vi behöver ungdomar som har det bra och kan se livet positivt.

Vi matas med så många rapporter om allt som hotar oss här och ute i världen. Här kan jag bara bidra med att skicka pengar till de olika angelägna verksamheterna ute i världen.  Det är svårt att värja sig mot allt detta, men vi lever ett vardagsliv här och tar vara på det goda som vi upplever och gläder oss åt det. Det är det enda man kan göra för att inte förstöra också det!

Det är viktigt att vi tar hand om allt roligt och fint vi har omkring oss, tror jag. 

Inga Harnesk

Print Friendly, PDF & Email