Sedan Stockholms stad sålde ut gruppboendena i Kista och Husby till Nytida har arbetssituationen försämrats drastiskt.
– Förut var vi 13 anställda, idag är vi fem, säger Azieb Tekle.

I mer än 25 år har Azieb Tekle arbetat med vård och omsorg inom stadsdelen Rinkeby-Kista. De senaste tre åren har hon arbetat i ett LSS-boende i Kista, ett av de gruppboenden som såldes ut i slutet av 2021.
– Vi tar hand om sex personer, dygnet runt. Vi gör allting, klär dem, städar och lagar mat. Vi handlar, inte bara mat utan även kläder och annat som de behöver, vi går med dem till läkaren, följer dem till dagverksamheten.

Azieb har trivts med sitt arbete, men när personal flyttades och inte ersattes av ny, blev arbetssituationen till slut ohållbar.
– Det var jag och en annan tjej, som vågade föra fram kritik, när vi talade om att de boende inte fick den omsorg de behöver.

Annons:

Det var samma sak som att få sparken

Kritiken togs inte emot väl. Azieb Tekle fick besked att hon skulle flyttas till ett annat boende. I Älta.
– Min kollega skulle flyttas till Västerhaninge. De flyttade oss så långt bort de kunde. Till Älta finns dåliga kommunikationer, jag skulle inte ens kunna ta mig dit vissa tider. Det var samma sak som att få sparken.

Nytida, som är ett av de största privata omsorgsföretagen i Norden med drygt 30 000 anställda, har sammanlagt nio olika gruppboenden i Järva. De söker folk till flera av dem.
– Jag påpekade det och sade att vi kunde väl få jobba där. Men det vägrade vår chef lyssna på. Det var uppenbart att hon ville bli av med oss.

Facket kan inte göra någonting. Ingenting

Azieb Tekle fick inte ens telefonnumret till det nya stället, så att hon kunde ringa dit. Hon kände sig illa behandlad och sjukskrev sig.
– Vet du, jag har nästan aldrig sjukskrivit mig. Inte ens när jag förlorade min son sjukskrev jag mig.

Sedan länge är Azieb medlem i fackförbundet Kommunal och hon kontaktade dem för att få hjälp.
– Hon är trevlig, min representant, men facket kan inte göra någonting. Ingenting. Det är orättvist det som sker, men det är inte olagligt, säger de.

Men Husby Arbetarcentrum tänker protestera och agera. Det är därför som Azieb och några andra anställda hos Nytida var med på mötet i Folkets Husby.

Företagets regionchef förnekar att några personalneddragningar har ägt rum

Kristina Jovanovic är verksamhetschef för Nytida i Kista, men hon hänvisar Nyhetsbyrån Järvas frågor till företagets regionchef Maria Smitt, som förnekar att några personalneddragningar har ägt rum. Hon skriver i ett mejl:

”Det stämmer inte att vi skulle ha halverat personalstyrkan på en av verksamheterna. VI har garanterat den bemanning, dvs antal årsarbetare,  som behövs utifrån boendes behov på samtliga verksamheter.
De omplaceringar som har genomförts är enskilda ärenden som vi inte kan gå in i. Kommunalarbetarförbundet har varit delaktiga i omplaceringsärendena.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: