Nyhetsbyrån Järva blev i år inbjuden till Festival de l’info locale i Nantes i Frankrike. Arrangörerna bjöd in undertecknad för att berätta om hur vi arbetar med vår tidning i Järva.

Konferensen, som anordnades för fjärde gången, samlade chefredaktörer och journalister från lokala medier i hela Frankrike. Konferensen ägde rum i Mediacampus, samma byggnad där stadens journalistutbildning håller till.

Det var Ouest Medialab, som var arrangör av konferensen, med stöd av mediebolag som Google News Initiative, France 3, den näst största public service TV-kanalen i Frankrike, Alliance de la presse d’information generale , den franska motsvarigheten till den svenska publicistorganisationen Utgivarna och flera medie- och kommunikationsföretag. Sammanlagt deltog drygt 140 personer på plats, och 200 digitalt, under de tre dagar som konferensen pågick.

Annons:

Just i år fokuserade Festival de l’info locale lite extra på Sverige och svenska medier. Malin Syrstad, redaktionschef för SVT Nyheter Halland, och jag, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva, var de enda svenska journalisterna på plats. Två medarbetare från NWT media, en stor mediekoncern som äger 16 lokaltidningar i Värmland, Dalsland och Skaraborg, deltog dessutom på länk.

Med undantag för gästerna genomfördes konferensen uteslutande på franska

Utöver de svenska deltagarna var Will Franklin från The Bristol Cable inbjuden att tala, och Nicholas Johnston från Axios talade på länk från New York. Med undantag för de inbjudna gästerna, som föreläste på engelska, genomfördes konferensen uteslutande på franska. Ingen översättning fanns tillhanda.

Intresset för Nyhetsbyrån Järva var relativt stort och många frågade hur vi kunde ha så många lokala skribenter. De var också imponerade av det faktum att vi publicerat flera artiklar dagligen i drygt fyra år. 

Några intressanta kontakter knöts, kanske den mest intressanta med The Bristol Cable. Det är en medborgardriven lokaltidning, som kommer ut sedan 2014. De publicerar regelbundet oberoende granskningar och lokala reportage. Några gånger per år publiceras artiklarna även som papperstidning. Både den digitala tidningen och papperstidningen är gratis. The Bristol Cable är ett kooperativ och ägs av medlemmarna som betalar en månadsavgift. Där finns erfarenheter som Nyhetsbyrån Järva kan lära av.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Loirefloden.
Print Friendly, PDF & Email