Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

Vad har hänt under året som gått? I en nyårskrönika är det meningen att året ska sammanfattas. Det är ingen lätt uppgift. Både världsläget och klimatkrisen kan få vem som helst att bli deppad. Men lugn, det finns anledning till framtidstro.

Här hemma är vi utan regering, men märker inte mycket av det. (Inte än.) Nytt politiskt styre i Stockholm och nya ordföranden i Järvas båda stadsdelar. (Det kommer nog att märkas.) En stadsdelsdirektör har tvingats bort, en ny har tillträtt. Återstår att se om det blir någon skillnad.

Skjutningarna har ökat i Sverige, men minskat i Stockholm och särskilt i Järva. Men ingen kan känna sig nöjd. En skjutning är en för mycket.

Annons:
Annons:

Föreningslivet har under året fått både kraft och fart, särskilt i Rinkeby-Kista. Inför valet gjordes ett fantastiskt arbete i hela Järva, men valdeltagandet blev ändå något av en besvikelse. Men kraften i det civila samhället finns där och det ger hopp för framtiden. Om bara politiker och tjänstemän kunde begripa det.

Förra året vid den här tiden arbetade jag fortfarande på den ena av de lokaltidningar, som delas ut i Järva. Jag gillade mitt jobb, men jag visste att redaktionen skulle dra ner på personal och jag var sist anställd. I min skalle hade jag börjat drömma om en ny tidning. En tidning som var Järvabornas egen, som satsade på den lokala bevakningen och vågade granska makten. Så inför Järva politikervecka (som i år var ett riktigt bra arrangemang) startade Yasemin Öztenar och jag Nyhetsbyrån Järva. Till redaktionen har sedan (så tacksam för det) Eleni Terzitane och Anna Nygård anslutit. Den nya tekniken gör det praktiskt möjligt, det vi satsar är vår egen arbetskraft. Och det har gått över förväntan!

Sedan starten i början av juni har vi publicerat mer än 175 artiklar och drygt 20 skribenter har medverkat. De flesta som skrivit var deltagare i den kurs i lokal journalistik som jag höll på ABF i Rinkeby i höstas. De kommer också att bli kärnan i det redaktionsråd som bildas inom kort. (Till hösten kommer jag att hålla en kurs till, denna gång på Kista folkhögskola. En kväll i veckan under hela höstterminen, inga förkunskaper krävs, begränsat antal platser, Järvabor har företräde.)

Nu under våren ska vi organisera det redaktionella arbetet bättre. Vi måste få sponsorer och annonsörer, söka alla bidrag som finns. Våra läsare blir fler och fler och vi växer snabbt. Det finns en anledning för företag, myndigheter och organisationer att synas på Nyhetsbyrån Järva. Vi kommer aldrig att bli rika, men vi måste kunna finansiera delar av verksamheten.

Min dröm är att vi ska bygga ut ett nät av lokala reportrar över hela Järva. Medborgare som kontaktar Nyhetsbyrån Järva när något händer; när tvättstugan slutat fungera eller renoveringen av lägenheten är undermålig, när viktiga möten äger rum eller när en avgörande fotbollsmatch ska spelas, som rapporterar såväl maktmissbruk som lyckade satsningar. Stort som smått, högt och lågt, precis som livet självt. Antingen ringer ni redaktionen, sms:ar eller skickar mejl. Tipsa eller skriv själv. Ibland kan en bild säga mer än ord, använd mobilen och fotografera.

Anmäl ditt intresse, bli en del av redaktionsrådet, var med och påverka både din omvärld och bilden av den. Vi måste hjälpas åt. Tillsammans kan vi bygga något stort och viktigt.

Och så en sak till: Gott Nytt År!

Kerstin Gustafsson Figueroa
redaktionen@nyhetsbyranjarva.se
070 6462018

Läs också Här är de – Järvas nya reportrar

Print Friendly, PDF & Email