Alla kursdeltagare i Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik på ABF Stockholm.

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas i ABF Stockholms regi. Fem omgångar har genomförts hittills, två deltagare har av olika skäl slutat, en ny har tillkommit. Flera av dem har redan publicerat sina första alster på Nyhetsbyrån Järvas sidor.
Deras första uppgift var att intervjua varandra. Och frågan som ställdes till var och en löd:

Varför har du sökt kursen i lokal journalistik?

Nada Yussuf

Awo-Nada Yussuf, 21, Husby:

Annons:

– Jag sökte eftersom jag tror att den här kursen kommer ge mer erfarenhet, som kan göra skillnad i orten. Den som vill skriva om orten borde ändå känna till hur det är. Jag vill lyfta tjejerna i orten och jag vill inte att de ska behöva skämmas. Det här är också deras ort.

– Annars är jag student, läser matte på Komvux för att senare läsa socionomprogrammet. Jag och några kompisar har också en podcast som heter: Galdem A Talk.

 

 

Badri Abdi Rooble

Badri Abdi Rooble , 47, Rinkeby:

– Jag är intresserad av journalistik och jag vill utveckla mitt skrivande. Jag arbetar som förskolelärare i Rinkeby. På min fritid tycker om att umgås med familjen och fikar gärna med mina kompisar. Spela schack är också ett intresse jag har.

– Jag har en vision om att Rinkeby ska bli ett populärt område på kartan, som alla vill besöka och som blir en motsats till så kallade ”gated communities”.

 

 

Ifrah-Degmo Mohamed

Ifrah-Degmo Mohamed, 35, Akalla

– Jag anmälde mig till kursen eftersom att det behövs en rättvis rapportering. Och det behövs mindre negativitet och mer positivitet.

– Jag känner att förorten inte är ett dåligt ställe att bo på. Jag trivs här och vill att mina barn ska växa upp här. Jag skulle inte vilja bo i innerstan. Lokala reportrar behövs för att förorten inte ska stigmatiseras. Problem finns, ja, precis som på andra ställen runtom i Stockholm. Det är sällan man får en positiv bild av förorten, man ser bara kriminaliteten, och det bör ändras.

 

Krista Sirviö

Krista Sirviö, 46 år, Östermalm:

– Ja, jag är intresserad av ungdomsfrågor, bostads- och kulturfrågor. Jag har tidigare bott i Rinkeby och jag vill göra något för ungdomarna i förorterna. Jag jobbar med ett projekt inom skolan och med ungdomsverksamhet.
– Det behövs lokala reportrar för att de vet mer om förorten och de bör få ta del av nyheter snabbt.

 

 

Halima Mohamed

Halima Mohammed Hagi, 17 år, Rinkeby:

– Den här kursen har gett mig möjlighet att förändra samhället och lära mig att hur jag kan bli en bra lokal reporter. Jag har ingen tidigare erfarenhet och det är första gången jag upplever att jag kan få en möjlighet att förbättra mina färdigheter att skriva.

 

 

 

Sonja Gardefjord

Sonja Gardefjord, 85, Norrmalm:

– Jag hoppas, att den kunskap jag får här på kursen kommer att vara användbar i mitt arbete som ordförande för Kvinnojouren i Tensta. Jag vill använda alla metoder för att öka medvetenheten och skapa opinion om det pågående kvinnovåldet.

– Den här kursen kommer jag också ha nytta av i arbetet för Västsahara, jag är ordförande i Kvinnokommittén där.

 

 

Fadumo Dahir Igal

Fadumo Dahir Igal, 53, från Rinkeby:

– Jag kom hit idag för att lära mig mer om journalistik. Trots min livserfarenhet har jag inte lyckats övervinna min rädsla av att stå och prata framför folk. Det är också därför är jag här, för att lära mig att konversera med alla slags människor, stora som små.

– Det är viktigt att uppmuntra unga att vara mer medvetna om vad som händer i världen och jag hoppas  att fler unga reportrar utbildas i Järva. Ungdomar måste få säga deras sanningar om vad som händer i samhället.

 

Manel Rodrick

Manel Rodrick, 31, Gärdet:

– Jag sökte av två anledningar till kursen, jag vill lära mig mer om vad som händer i Järva och bidra till att nyansera bilden av området. Och jag vill utveckla mitt eget skrivande.

– Jag kommer utifrån så jag vill lära känna Järva bättre. Det kan man göra genom att berätta om utvecklingen här och framsteg som sker i området. Lyfta det som något positivt. Man ska visa den verkliga bilden, exempelvis de goda initiativ och det engagemang som finns här.

 

 

Panayotis Hatzipavlis

Panayotis Hatzipavlis, 69 år, Tensta:

– Jag är på den här kursen för att lära mig hur det fungerar att skriva journalistiska texter.

Jag brukar ofta skriva insändare om olika saker, och som lokalreporter vill jag lyfta det som är bra och det som är mindre bra i vårt område. Mycket för att det som är negativt ska kunna förbättras!

– När jag såg information om kursen på Nyhetsbyrån Järvas hemsida tog jag kontakt med Kerstin och anmälde mig. Som pensionerad taxichaufför har jag gott om tid att skriva. 

 

Zahra Abdullah

Zahra Abdullah, 21, Rinkeby:

– För att jag vill lära mig mer om journalistik och hur man intervjuar folk på ett effektivt sätt. Det viktigaste är att lokala reportrar får utrymme att föra informationen vidare genom en pålitlig plattform som kan påverka allmänheten. Mitt intresse och mål för den här kursen är utöka min kunskap om miljö och hållbarhet.

 

 

 

Fatma Qureshi

Fatma Qureshy, 14, Tensta:

– Jag deltar i kursen för att jag såg en möjlighet att utveckla mina kunskaper i journalistik och träffa nya människor. Det som skrivs om Järva är ofta negativt och andra får därför bara en bild av Järva. Därför tror de som läser att det bara är så, istället för att se hur det egentligen är här.

– Vi som bor i Järva finns inte representerade i andra tidningar. Vår röst behöver höras. Genom Nyhetsbyrån och de kunskaper vi får genom kursen, blir detta ett sätt för oss att utveckla vårt skrivande. Samtidigt kan vi påverka bilden av människorna som bor i Järva, deras vardag i orten, deras upplevelser och vad de går igenom.

 

Fatima Mohamed

Fatuma Mohamed, 38, Tensta:

– Jag sökte kursen för att kunna påverka lokalsamhället som jag bor i. Järva är ett fint och mångkulturellt område som vi trivs i. Därför är det viktig att ha en reporter som känner till området och som kan rapportera både om det som är bra och om det som är dåligt. Området svartmålas ofta och det fina kommer inte fram.

– Jag personligen vill skriva om hälsofrågor, om ohälsosam mat. Goda matvanor och säkra livsmedel är en viktig förutsättning för en god hälsoutveckling hos befolkningen.

 

 

Annika Skarf

Annika Skarf, 53, Sundbyberg:

– Jag tycker att det behövs en objektiv rapportering av förorten. En lokal reporter behövs för att ge en rättvis bild av området. Jag är intresserad av samhällsfrågor och jag skulle vilja skriva om skolan och om bostadsfrågor.

– I vanliga fall jobbar jag, som ansvarig för alla kaféer i Nya Karolinska. Jag såg information om kursen på Nyhetsbyrån Järva, och jag tyckte att det verkade intressant.  

 

 

Nikoletta Dolfin

Nikoletta Dolfin, 42 år, Rinkeby:

Jag sökte kursen för att förändra den negativa bilden av Rinkeby. Bilden som målas upp är att det är fel att bo i förorten och att bo i stadskärnan är det rätta. Jag tycker om Rinkeby och Järva, dess natur, möjligheter att promenera, jogga. Jag träffar många öppna, varma hjälpsamma människor här.  Jag vill inte att de som inte bor här ska företräda mig och beskriva hur det är här.

– Just nu studerar jag till behandlingsassistent. Jag är kritisk mot synen på människan som ett ”problem”. Jag tror att problem kan komma från samhällsförhållanden där individen är nedtryckt och man vill ha dem där.

 

Zamzam Bouraleh

Zamzam Bouraleh, 20 år, Husby:

– Jag fick tips från Seluah på ABF om att jag borde anmäla mig eftersom att jag läser journalistik på Södertörns högskola. Jag tyckte att det lät intressant. På fritiden har jag dessutom en podcast tillsammans med några tjejkompisar.

– Det är viktigt med lokala reportrar för att man ska se vad som verkligen sker här i orten. Många rapporterar om saker som inte stämmer och därför är det viktigt att ha någon som bor här som kan ge en rättvis bild av verkligheten i orten.

 

 

Rashid Mohammed

Rashid Mohammed, 50 år, Tensta:

– Jag tycker det är viktigt att skriva om orten, det finns inte många här som kan berätta om hur det verkligen är. Jag vill lyfta fram allt som är bra här. Det borde skrivas om idrottsföreningar, om hur ungdomar engagerar sig, både om tjejer och killar.

– I vanliga fall arbetar jag som chef inom socialtjänsten i Stockholm stad. Just nu i enheten för ensamkommande flyktingbarn.

Print Friendly, PDF & Email