Maria-Elsa Salvo och Clara Lindblom utanför Husbyhallen.
Maria-Elsa Salvo och Clara Lindblom utanför Husbyhallen.

Imorgon, tisdag, tas första steget i processen att bygga en ny simhall och inte bara en, utan två sporthallar i Husby.
– Planerad byggstart för nya badet är 2026, säger Clara Lindblom.

Maria-Elsa Salvo, S, ordföranden i idrottsnämnden och Clara Lindblom, V, fastighetsnämndens ordförande, tar emot pressen (undertecknad) utanför Husbyhallen, sporthallen som snart ska rivas. Eller snart, det dröjer minst två år innan något händer. Meningen är att den nuvarande simhallen och sporthallen ska byta plats.

– Vi vill undvika att Husbyborna blir utan bad, och för att få ett så litet glapp som möjligt, får det gamla badet stå kvar tills det nya är färdigbyggt, säger Clara Lindblom.

Annons:

Och när det nuvarande badet är rivet, planeras två nya sporthallar på den platsen.

– Husbyhallen byggdes för länge sedan och har inte de spelmåtten som gäller idag. De kan inte spela seriematcher här. Därför tittar vi på om vi kan uppföra två fullstora hallar istället, en dubbelhall för basket, kanske rum för kampsport. Det kommer innebära att man kan idrotta ännu mer än vad man kan idag, säger Maria-Elsa Salvo.

Men hur länge blir Husbyborna utan sporthall?

– Om beslutet fattas kommer vi att sätta upp ett evakueringstält på multisportplanen, som finns i anslutning till simhallen. Så brukar vi göra vid stora upprustningar, säger Maria-Elsa Salvo.

Det finns mycket att vinna på om simhallen ligger närmare ishallen, menar Clara Lindblom:
– Ishall och simhall funkar bra ihop, av den enkla anledningen att man kan återanvända värme och kyla. Det blir mindre energiåtgång och fördelaktigt ekonomiskt. Vi vill ju helst lägga pengarna på idrott och inte på fastigheter, säger hon.

Men hur kommer det sig att Husbys simhall, som invigdes så sent som 1999, redan nu är rivningsfärdig?

– Problemet med Husbybadet är att den byggdes med en metod som kallades Höganäsmetoden. Man fick för sig att det finns något som heter vattentät betong och det gör det inte. Den är byggd helt utan tätskikt och det är därför badet vittrar sönder, säger Clara Lindblom.

Hela processen ser ut som följer: Utredningsbeslut – imorgon – i idrottsnämnden och fastighetsnämnden. Inriktningsbeslutet tas 2025 i båda nämnderna och genomförandebeslutet tas hösten 2025 eller våren 2026. Före valet.

Måste det ta så lång tid?

– Ja, om det ska bli bra, säger Clara Lindblom.

– Marken som anläggningarna står på är idrottsmark, så vi behöver inte ta fram en ny detaljplan. Det blir inte en så krånglig process, som det hade blivit annars, säger Maria-Elsa Salvo.

Råder det politisk enighet om det här? Det är val 2026, om det blir ny majoritet kan beslutet rivas upp igen. Men Maria-Elsa Salvo är lugn på den punkten:
– Behovet av nya anläggningar är vi överens om, det är den enskilt största utmaningen för idrotten. Bara här i Järva räknar man att det skulle behövas fem nya hallar för att möta behovet som finns. Det är vi överens om i fullmäktige, säger hon.

Även Clara Lindblom verkar övertygad om att dessa planer ska bli verklighet:
– Alla partier, från höger till vänster, ser behovet av idrottshallar. Jag kan inte se att en enda politiker vid sina sinnens fulla bruk skulle stoppa ett sådant arbete. Det vore politiskt självmord att inte bygga klart Husbyhallen, säger hon.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email