Region Stockholms Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har tagit fram en ny rapport om hur det står till med hälsan bland våra äldre invånare. I den framgår bland annat att antal personer som är äldre än 85 år ökar snabbt och förutspås öka med ytterligare 70 procent inom tio år. Det beror bland annat på att den stora gruppen 40-talister når 85-års strecket. Vår hälsa blir också bättre vilket gör att vi lever längre.

Rapporten innehåller uppgifter om både fysiskt och psykiskt mående. Det framgår att akuta hjärtinfarkter och andra hjärtsjukdomar minskat betydligt. Detta antas bero på tidiga insatser i vården och förebyggande insatser som till exempel regelbundna kontroller där medicin kan sättas in i tid. Samma insatser har gjort att risken att drabbas av stroke har minskat betydligt.

– Att vi lever längre är en positiv utveckling som visar att vi tar hand om oss och får förebyggande sjukvård. Det ställer höga krav på sjukvården och samhället i stort när allt färre ska ta hand om fler i framtiden, säger Karin Fälldin (C ) som är ordförande i Folkhälsoberedningen Region Stockholm i rapporten.

Annons:

I rapporten kan man läsa om den psykiska ohälsan. Det framgår att många äldre drabbas av depression. Det kan vara att man förlorar en partner man levt tillsammans med under många år. Eller att man inser att man inte klarar att bo ensam i sitt boende längre utan behöver mer hjälp i det dagliga livet.

Hur ska politiker lösa detta med ofrivillig ensamhet?

För att se om en äldre person håller med om rapportens resultat stämde vi träff med en aktiv äldre dam, välkänd för Järvaborna, Inga Harnesk.

– En hel del vad som står i rapporten känner jag igen. Inom kort blir jag 93 år och det är bara 15 månader sedan jag flyttade till ett servicehus. Det var en stor omställning för mig och rörde om en hel del i mitt huvud. Nu har jag kommit tillrätta och trivs bra. På mitt servicehus finns många resurser och behöver man hjälp från läkare ordnas det snabbt, säger Inga.

Det framgår i rapporten att Mittenkoalitionen ska utveckla arbetet med psykisk ohälsa bland äldre. De har ofta ofrivillig ensamhet. Vi diskuterar hur politiker ska kunna lösa detta.

Närhet är viktigt för alla åldrar

– En del som jag känner till är ensamma utan familj i sin närhet. Men inte alla vill ha sociala kontakter utan trivs med ensamhet. För mig fungerar det jättebra att bo på ett servicehus men det är kanske inte lösningen för alla. Är man en social person som tycker om aktiviteter och att träffa andra är det bra, säger Inga. Men hur ska politiker kunna lösa detta med ofrivillig ensamhet?

I rapporten står det att cirka 80 procent av de äldre lider av kroniska sjukdomar. Det anser Inga kan vara normalt slitage på en kropp som varit med i så många år.

– Klart man känner av värk i sin kropp, hjärnan är inte lika snabb som när man var yngre. Synen  och hörseln försvagas ofta. Många drabbas av till exempel diabetes och högt eller lågt blodtryck, säger Inga.

Det är allmänt känt att äldre inte prioriteras i operationsköer utan får gå med sina besvär en längre tid. Att ha ständig värk kanske påverkar nästa punkt i rapporten. Där skrivs det att många äldre har självmordstankar, speciellt vanligt är det bland männen.

– Undrar hur de kommit fram till att just männen har sådana tankar? Kan det vara att de blivit ensamma när deras partner gått bort eller att det är ensamma landsortsbor som inte har någon familj, undrar Inga.

Efter vår träff gick Inga hem och diskuterade vidare med några av sina grannar i servicehuset. Angående ensamma äldre män sade en granne med erfarenhet från vården att ” män måste lära sig att ta kontakt med andra människor. De kan inte bara vänta på att bli kontaktade”.

Sexuell hälsa är en indikator för generell hälsa sägs det i rapporten. Där framgår att många över 85 år är sexuellt aktiva fortfarande.  

– Närhet är viktigt för alla åldrar. Men var håller männen hus? De är inte aktiva och är inte med på våra aktiviteter. Ibland har vi dans och då får de män som är med dansa mycket.

Avslutningsvis får Inga Harnesk frågan om hon har några råd för att må bra på äldre dagar?

– Var så aktiv du kan! Var med på aktiviteter, prata med andra människor, besök utställningar. Bjud in vänner på fika.  Rör på dig. Gör det din kropp klarar, sittgympa är jättebra och roligt. Var social. Detta passar för att jag ska må bra men kanske inte för alla, men det är mitt råd i alla fall, avslutar Inga.

På sidan Senior Stockholm får du tips om vad du kan göra i ditt närområde. Klicka här för att komma till sidan.

Vill du läsa hela rapporten från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin kan du klicka här för att läsa de 48 sidorna.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email