Hälsoinformation med Yuki och Taghrid

Healthy Woman är ett ideellt nätverk för unga kvinnor som vill bidra till bättre psykisk och fysisk hälsa. De har funnits sedan 2019. I Stockholmsområdet finns de just nu i Skärholmen och i Järvaområdet. Att vara medlem och delta på aktiviteter som till exempel träningar och föreläsningar är gratis – tack vare sponsorer och partners.

Verksamheten vänder sig till kvinnor i åldern 13 – 30 år. De samarbetar med Fitness24Seven och har sina gymträningar på deras anläggningar. För första gången ordnades en mässa i Rinkebyhallen med temat Kvinnohälsa.

Ett tio-tal organisationer med verksamhet som vänder sig till kvinnor var inbjudna som utställare. Det fanns till och med en lekhörna där barn kunde vara medans förälder provade på en aktivitet eller pratade med utställare.

Annons:

Vid bordet för Hälsoinformation fanns Yuki och Taghird och en massa broschyrer med information om hälsa. För dagen fanns broschyrerna på svenska och på arabiska men de finns på fler språk att dela ut när efterfrågan finns. Här kunde man ta del om nyttan av goda matvanor och motion, riskerna med rökning och om HPV viruset.

Vid nästa bord fanns representanter från basketklubben Akropol. De flesta lagen i klubben består av tjejer. Många åldersgrupper finns representerade. Det vanligaste är att man börjar med en sport från förskoleåldern men Akropol har två nybörjar grupper för de över 15 år. De har träningar i Rinkebyhallen fem dagar i veckan.

På programmet för dagen var inplanerat fysisk träning

Mamma United är en ideell förening som funnits sedan 2020 och har sin verksamhet på flera orter i Mälardalen. Om en vecka startar de sitt första program i Järvaområdet och det blir i Hjulsta.

– Det är som en utbildning på tolv timmar fördelat på 12 tillfällen som mammorna går. Det stärker deras föräldraroll och ger dem redskap att förstärka sitt och barnens liv. Vi brukar ta dit föreläsare från myndigheter, vi pratar om hälsa och mat, våld i hemmet, om arbetsmarknad och mycket annat som kvinnor har intresse av, sade Aayat som är projektledare.

Vanligtvis är inga barn med vid kurstillfällena men på höstlovet ordnas en aktivitet där barn kan vara med.

På programmet för dagen var inplanerat fysisk träning. Laila från Healthy Woman samlade ett stort gäng tjejer och gav dem instruktioner för cirkelträning. Under dagen var det också pass med dans och med Core/mage. Verksamheten vänder sig som sagt till kvinnor i ålern 13 – 30. Åldersspannet är stort men när man tränar spelar åldern ingen roll utan kan till och med vara en fördel när man hjälper varandra.

I lekhörnan var det också full aktivitet

Även Studiefrämjandet fanns på plats och visade sitt rikliga utbud av broschyrer för sin verksamhet.

-Vi har till exempel Starta eget kurs för kvinnor. Det finns en kurs som vänder sig till tonårsföräldrar där vi samarbetar med RFSU. Älskade barn är en kurs för föräldrar som är nya i Sverige. Vi har också en utbildning som heter JAN som är en är förkortning av Järva Autism Nätverk. Där deltar föräldrar tillbarn med autism, sa Fadwa Agel som är verksamhetsutvecklare på kontoret i Tensta.

I lekhörnan var det också full aktivitet. Där fanns leksaker i mängder, studsmatta med trampolin och givetvis utrymme för egna lekar.

Monica Jansson

Citat

Print Friendly, PDF & Email