Bild på skolan i Akalla.
Akalla grundskola

Högstadieeleverna på Akalla grundskola kommer för första gången delta i EU-skolvalet som inleds denna vecka. 

Val till Europaparlamentet äger rum den 9 juni och MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, arrangerar därför skolval för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet på uppdrag av regeringen.  

Skolvalet 2024 sätts i gång under denna vecka och fortsätter fram till början på maj, och SO-läraren Viktor Stark som ansvarar för Akalla grundskolas deltagande ser gärna att flera skolor medverkar. 

Annons:
Annons:

“Vi ser det som en viktig del när det gäller kunskap om och deltagande i demokratiprocessen, som de om inte alltför lång tid ska ta del av på riktigt”, skriver lärare Viktor Stark i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva. 

Han hoppas att så många skolor som möjligt ska delta, och tycker att eleverna ska ta valet på allvar och förstå att det här är ett sätt för dem att visa sina åsikter.

Nu har skolan börjat sätta upp affischer och planerar sedan att arbeta en hel del med politik, demokrati och EU inför valdagen. 

“Vi kommer ha både samtal, diskussioner och titta närmare på vad de olika partierna representerar och tänker kring EU. Arbetet kommer främst vara på SO-lektionerna och mentorstiden, men alla lärare som kan och hinner kommer bidra till goda samtal om demokratiprocessen med våra elever”, skriver Viktor Stark. 

Målet är att eleverna ska få upp ögonen för hur politiska val går till, vilka partier som finns, samt EU:s roll i Sverige och Europa. Men kanske framför allt att deras röster, tankar och idéer är viktiga för Sverige och demokratins framtid. 

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email